İlk bölümde Hyper-V özellikleri hakkında bilgiler vermeye çalıştım ve Hyper-V rolünün nasıl yükleneceğini gösterdim.
Bu bölümde ise Hyper-V Manager konsolunu tanıyacağız, Network Connections üzerindeki değişikliklere göz atacağız ve sanal makine yaratmayı öğreneceğiz.
İlk olarak söylemek istediğim şey ise; Hyper-V kurulumundan sonra, Network Connections altında meydana gelen değişiklik.
Hatırlarsanız kurulum sırasında Virtual Networks için bir Ethernet kartı seçmiştik. Benim sunucum üzerinde tek Ethernet kartı var ve ben onu seçerek devam ettim (Broadcom NetXtreme). Bu kart, Windows Server 2008 için ağ iletişimini sağlıyordu. Hyper-V kurulumu ardından, Broadcom NetXtreme artık Virtual Networks için çalışıyor ve aşağıda gördüğünüz gibi diğer protokoller disable durumda (name: Local Area Connection)
Local Area Connection (Broadcom NetXtreme) properties’a baktığımızda yeni bir protokolün çalıştığını görüyoruz. Microsoft Virtual Networks Switch Protocol. Diğer protokoller disable durumda ve bu bağlantı üzerinde kullanılmayacaklar. Çünkü disable olan protokollerin yapacağı işi Microsoft Virtual Networks Switch Protocol üstleniyor.
Microsoft Virtual Networks Switch Protocol sanal sistemlerin iletişimini sağlayan yeni bir protocol dür.
Hyper-V yüklemeden önce Local Area Connection isimli bağlantıyı ağ iletişimi için kullanıyorduk. Peki şimdi sunucuya nasıl erişeceğiz?
Network Connections penceresindeki bağlantılara dikkat ederseniz Local Area Connection 3 isimli yeni bir bağlantı var.(Aslında Local Area Connection 2 olmalıydı ama 2 yi kurulu olan sanal sistemlerden birisi kullanıyor, kafanızı karıştırmasın) Ayrıca bağlantının Connectivity açıklamasında Access to Local and Internet ibaresini görebilirsiniz.
Local Area Connection 3 Properties’a baktığımızda ise, Microsoft Virtual Networks Switch Protocol dışındaki protocollerin enable olduğunu görebiliriz. (IPv6 ben disable ettim)
Yani fiziksel sunucunun TCP/IP iletişimi artık bu bağlantı üzerinden devam edecek.
Küçük bir hatırlatma: Bu bağlantı üzerinde, TCP/IP ayarlarını yeniden yapmak gerekiyor.
Ama bu pekte hoş bir durum değil dediğinizi duyar gibiyim. Bu durumun sebebi, benim sunucum üzerinde tek Ethernet kartı olması. Eğer Virtual Networks için kullanabileceğim ikinci veya üçüncü bir Ethernet kartı daha olsaydı, kurulum sırasında onları seçecektim veTCP/IP iletişimi için kullanılan Ethernet kartım ve ayarları olduğu gibi kalacaktı.
Tek Ethernet kartı ile durumun nasıl olduğunu görmeniz ve aradaki farkı anlayabilmeniz adına bu şekilde devam ettim.
Hyper-V Manager’ konsolu ile devam ediyoruz.
Öncelikle konsolu açıyoruz.
Konsol görüntüsü aşağıdaki gibi.
Basitçe açıklamak gerekirse;
1 Numaralı Bölüm: Hyper-V çalıştıran fiziksel sunucularımızın listelendiği kısım. Aynı konsol üzerinde, birden fazla Hyper-V sunucusuna bağlanıp yönetebiliyoruz. Hepsi bu bölümde listeleniyor olacak.
2 Numaralı Bölüm: Sanal işletim sistemlerinin listelendiği bölüm. Bu bölümde, sanal sistemlerin uptime durumu, CPU kullanım yüzdesi, start/stop durumu gibi bilgileri gözlemleyebilir ve müdahalede bulunabiliriz.
3 Numaralı Bölüm: Sanal sistemler üzerinde aldığımız snapshots ların listelendiği ve üzerlerinde işlem yapabildiğimiz bölüm.
4 Numaralı Bölüm: Seçili olan sanal makine için Details bilgilerinin verildiği bölüm.
5 Numaralı Bölüm: En önemli kısım, Actions bölümü. Yeni sanal makine yaratılması, disk ve network işlemleri ile Hyper-V ayarları gibi birçok işlemin yapıldığı bölüm. Bu bölüm özelliklerine, ayrı bir makalede değineceğiz.
Şimdi nasıl yeni bir sanal makine yaratacağımıza bakalım.
Hyper-V Manager> Actions altında > New> Virtual Machine… diyoruz.
Gelen pencereyi Next ile geçiyoruz.
Sanal makinemiz için, onu Hyper-V Manager konsolunda tanımlayacak bir isim veriyoruz.
Ayrıca oluşturacağımız sanal makinenin nerede (disk location) duracağını belirliyoruz. Sanal makinelerimizi farklı bir disk üzerinde yada SAN gibi storagelar üzerinde barındırabiliriz.
Oluşturduğumuz sanal makinenin kullanacağı Ram miktarını belirliyoruz. Bu noktada fiziksel makinemiz üzerindeki RAM’i paylaştırdığımızı unutmayın. Yani fiziksel sunucuda 3Gb ram varsa, haliyle sanal makine için 5gb ram tanımlayamayız. Zaten verilebilecek fiziksel miktarın üzerine çıkarsanız, uyarı alırsınız.
Aşağıdaki pencerede, sanal makinenin hangi Ethernet bağlantısı (Virtual Network) üzerinden iletişim kuracağını belirliyoruz. Hatırlarsanız Virtual Networks için kullanılacak Ethernet kartı seçimini Hyper-V rolünü yüklerken yapmıştık.
Aşağıdaki Virtual Hard Disk penceresinde, oluşturacağımız sanal makine için disk yaratıyoruz. Sizde fark etmişsinizdir ki sanal makineyi ayrı, diskleri ayrı olarak tanımlıyoruz. Az önce sanal makinemizin nerede duracağını belirledik. Şimdi ise disklerin nerede duracağını belirliyoruz. Hepsinin aynı dizinde durması gibi bir zorunluluk yok.
Aşağıda gördüğünüz gibi, ilk seçenek ile yeni bir disk yaratıp boyutunu belirleyebiliriz.
İkinci seçenek ile, daha önceden yaratılmış yani var olan bir diski bağlayabiliriz.
Son seçenek ile, disk ekleme işlemini sonraya bırakabiliriz.
Ben ilk seçenek ile devam ediyorum.
Install Options penceresinde, oluşturduğumuz sanal makine üzerinde çalışacak işletim sistemi için, kurulum ayarı yapabiliyoruz.
İlk seçenek ile, OS kurulumunu sonraya bırakabiliriz.
İkinci seçenek ile, kurulumu fiziksel sunucunun CD/DVD sürücüsünden yada location vererek var olan bir ISO dosyasından başlatabiliriz. (wizard bitiminde)
Son seçenek ile, kurulumu network üzerindeki bir kaynak yardımı ile yapabiliriz. (WDS, RIS, BDD …)
Summary penceresinde, yaptığımız ayarları kontrol ediyoruz ve Fnish ile bitiriyoruz.
Sanal makinemiz oluşturulduktan sonra Hyper-V Manager içerisindeki görüntü aşağıdaki gibi olacaktır.
Oluşturduğumuz sanal makine seçili iken, 6 numaralı bölümde birtakım ayarlar daha aktif oldu. Buradaki ayarlar da sanal makine ile ilgili işlemleri yönetiyor. Bu ayarlara da diğer makalemizde değineceğiz.
Bu şekilde, fiziksel donanımımızın izin verdiği kadar sanal makine yaratıp diskler bağlayabiliriz.
Diğer bölümde görüşmek üzere.
Serhat AKINCI – IT Professional