Daha önceki makalemizde sistem gereksinimlerinden bahsetmiştik. Görüldüğü üzere biraz masraflı bir sistem oluyor aslında ama kurulumundan sonra gerçekten keyifle çalışacağınız bir malzeme oluyor. Şimdi Server 2003 üzerinde adım adım kurulumu gerçekleştirelim.

CRM Setupımızı çalıştırıyoruz. İnstall Microsoft Dynamics CRM Serverı seçiyoruz.

Eğer Server 2008 üzerine kurulum yapıyorsanız güncellemeleri mutlaka yapmanız gerekecek. Aksi takdirde bazı servisler konusunda problem çıkartacak. Burada kullandığımız sistem Server 2003 olmasına rağmen ben yinede güncelleme yapıyorum.

Microsoft’un sitesinde yayımlanan 90 günlük enterprise sürümü key kodumuzu giriyoruz

Sözleşmeyi kabul ediyoruz.

Görüldüğü üzere bazı componentlerin bilgisayarımıza yüklenmesi gerekiyor. Bunu online olarak internet üstünden download ediyor ve yüklüyor.

Yüklemeler tamamlandı bir sonraki adımımıza geçmeye hazırız.

Yükleme tipimizi seçelim.

SQL Server’ın hangi makinede olduğunu belirtiyoruz. Eğer daha önceden bir CRM’miz varsa Connect to an existing deployment’i seçmemiz gerek. Bunu başka bir makalede daha ayrıntılı olarak açıklamaya çalışacağım.

CRM üstünde görünecek organizasyon ismimizi yazıyoruz. Benim hayali Telecaster isimli şirketim var ve Display Name kısmına ismini yazdım. Name kısmında ise, dosyaların tutulacağı klasörün ismini belirliyor. Bu yüzden Türkçe karakter kabul etmez. Para birimimizi ve SQL üstünde kullandığımız dil setini seçiyoruz.

Programın kurulacağı path.

Bu adımda IIS üstünde hangi port üstünden tutulacağını belirleyeceğiz. Daha önce sizin IIS üzerinde oluşturduğunuz bir web sitesi var ise Bunu seçebilirsiniz. Default Web Site olarak seçerseniz dosyaları inetpub’ın içinde saklayacaktır. Ancak kendi default olarak verdiği 5555 nolu portu seçerseniz Home Directory kısmında gördüğünüz üzere kendi içinde tutacaktır web dosyalarını.

Raporlama için SQL Report Server’ı kullanacağımız için burada Report Server’ımızın adresini giriyoruz. Default adres https://ServerAdı/ReportServer olarak geçer.

Hangi OU’larımıza CRM’i kullandıracağımızı seçiyoruz. Ben burda domain bazında seçim yaptım. Browse’a tıklayarak seçiminizi yapınız.

Normal şartlarda domain accountu ile yapmamız gereken kurulumu Network Service Account ile gerçekleştireceğiz. Bunun nedeni ise CRM’in kurulum esnasında bu yüzden schema konusunda hata vermesidir.

E-mail serverımızın hangi bilgisayarda olduğunu belirtelim.

Bir sonraki adımımızda kontroller yapılıyor. Her şeyimiz tamam ise zaten bu şekilde bize onay veriyor. Eğer bir sorun var ise hatayı belirtiyor. Hataya çift tıkladığınızda sizi hatayı düzelmemeniz için help dosyası ile yönlendiriyor.

Şu ana kadar yaptığımız ayarları görüyoruz. İnstall butonuna basarak kuruluma başlayabiliriz.

Microsoft Dynamics CRM 4.0 yükleniyor.

Şu anda CRM’mimiz yüklenmiş durumdadır. Restart gereklidir. Finish diyerek kurulumumuzu tamamlayalım.

https://ServerName:5555 yazarak kurulumu yaptığımız yetkili kullanıcımız ile girişimizi yaptıktan sonra Web tabanlı olarak CRM’i kullanmaya hazırız. Outlook Entegrasyonunu bir sonraki makalemde anlatmaya çalışacağım.
Microsoft Dynamics CRM 4.0 kurulumumuzu bu şekilde gerçekleştirmiş olduk.
Bir sonraki makalede görüşmek üzere.
Kenan BÜLBÜL