Forum ortamında o kadar çok soruluyor ki artık her ne kadar bir uzmanlık gerektirmese de böyle bir yazı yazmaya karar verdim.
Amacımız bir web sitesi yayınlamak, peki bunun için neler gerekli?
Eğer bu web sitesini kendi ev ortamınızda veya şirket ortamınızda yayınlamak istiyorsanız bu durumda temel olara kaşağıdaki bileşenler gereklidir
1 – Sabit bir ip adresi
2 – NAT yani port yönlendirme yapabileceğiniz bir modem veya firewall
3 – http hizmeti sunmanız için bir windows veya Linux vb işletim sistemi. Bu işletim sistemleri üzerinden en bilinen IIS gibi Apache gibi bir bileşen ile web sitesi veya web servisi sunabilirsiniz. Bu arada yazılımcı iseniz tabi ki web servisini yazdığınız bir servis üzerinden 80 veya 443 veya istediğiniz bir port ile verebilirsiniz.
4 – Bir alan adı örnek hakanuzuner.com
5 – Bir Name server yani DNS sunucu alt yapısı
Peki bunları temin ettik ise ilk nereden başlıyoruz?
Tabiki alan adını aldığımız yere gidip bu alan adı için sorumlu bir DNS sunucusu tanımlamamız gerekli.
Ben alan isimleri genellikle godaddy üzerinde tutarım.
Bu alan isimlerinden birinin üzerine tıklıyorum ve DNS yönetimine geliyorum
Name server sekmesinde NS1.COZUMPARK.COM yazıyor, burada muhtemelen sizde godaddy sunucuları yazacaktır.
Ya da Azure üzerinde tutuluyor ise DNS azure yazacaktır.
Peki burada siz eğer bir DNS sunucu kullanacaksanız bu hizmeti almanız gerekli. Örneğin Godaddy yani alan adını aldığınız yer size bu hizmeti ücretsiz sunar, yani eğer kendiniz DNS sunucusu olmayacaksanız yapmanız tek gereken şey panele aşağıdaki gibi www ve gerekli kayıtları girmektir.
Yani özetle her bir alan adı için mutlaka bir veya birden fazla name server yani sorumlu DNS olmalıdır. Mevcut DNS kayıtlarını aşağıdaki adresten sorgulayabilirsiniz.
intoDNS: checks DNS and mail servers health
Örneğin ÇözümPark web sitemizin sorumlu NS yani Name Server sunucuları Azure üzerinde barındırılıyor. Azure panele girersek DNS kayıtları da aşağıdaki gibi görünüyor.
Bu bölümler size kalmış, yani bir hosting firmasının mı panelini kullanacaksınız? Godaddy gibi global bir organizasyonun DNS panelini mi kullanacaksınız? Yoksa kendiniz evde veya şirkette DNS sunucusu kurup siz mi yöneteceksiniz bu size kalmış.
Alan adınız aldık ve bir NS seçtik, eğer seçtiğiniz ns godaddy, azure veya bir hosting firması ise işler kolay, ilgili panele erişim www kaydını açmanız web sitenizin yayınlanması için yeterlidir. www siz sitem açılsın derseniz boş bir kayıt açın @ gibi düşünün ve sadece ip yazın, bu durumda www.cozumpark.com gibi cozumpark.com da açılacaktır.
Yine çok gelen sorulardan birisi, ben kendim NS olabilir miyim? Evet olabilirsiniz ama önce bir otoritey bunu bildirmeniz lazım, en kolayı yine alan adını aldığınız yere bu bilgiyi girmek olacaktır. Örnek Godaddy için alan adınız cozumbank.com olsun bendeki gibi ve derseniz ki ns1.cozumbank.com ve ns2.cozumbank.com bende olsun bu durumda aşağıdaki gibi bu tanımı DNS bölümünde sizin yapmanız gerekli.
İlgili alan adı için DNS yönetim ekranına geldiğiniz zaman yukarıdaki gibi bir ekran göreceksiniz, bu bölümün altına doğru sayfayı kaydırırsanız ise aşağıdaki gibi “Host names” bölümünü göreceksiniz.
Ona tıklıyoruz,
Add diyerek ilerliyoruz.
Ve buraya alan adınız için NS görevi görecek ismi giriyoruz, genelde ns1 ve ns2 girilecektir. Sonra sahip olduğunuz sabit ip adresini girin.
Aynı işlemi ns2 kaydı için aynı ip ile girebilirsiniz. Unutmayın buradaki ip size ait bir ip olmalı, 188 ile başlayan ip örnek olarak paylaşılmıştır.
Evet artık hazırsınız bu ip adresine doğru gelen trafiği yönlendirmeniz gerekli.
Firewall veya modem üzerinden http için 80, HTTPS için 443 ve DNS için UDP 53 nolu portu açmanız yeterli. Eğer tek bir sunucu hem web server hem dns sunucusu olacak ise tüm portları bu sunucuya ama dns sunucusu veya sunucuları ayrı olacak ise 80,443 http sunucusuna UDP 53 ise dns sunucusuna yönlendirilmeli. İnternet üzerinde bu konuda sahip olduğunuz modem veya firewall için yönerge bulabilirsiniz.
Peki şimdi alan adımızı aldık, DNS olarak bir hosting şirketi seçtik ise ilgili panel üzerinde DNS kayıtlarımızı açtık, ama DNS olarak kendimizi seçtik ise bu durumda DNS kurmamız lazım. DNS kurulumu için yine internet üzerinde pek çok yönerge bulabilirsiniz.
Kurulu bir DNS sunucumuz olduğunu düşünelim ve bunu bir Microsoft DNS olduğunu varsayıyorum çünkü ben bir MS uzmanı olduğum için makalemde linux DNS anlatacak değilim ama tabi ki linux dns kuran birisi de A kaydı girmeyi biliyordu diye düşünüyorum çünkü malum MS sistemleri next next mantığı ile olduğu için çok bir bilgi gerekmiyor ama linux ile uğraşanlar zaten komut setlerine alışkın.
Microsoft DNS üzerinde yapmanız gereken tek şey ilgili alan adını tanımlamak.
Eğer sizin DNS sunucununz bir Active Directory Domain controller ise bu konumdan itibaren makaleye devam etmeyin çünkü böyle bir makineyi internete açmak çok büyük bir risk teşkil eder, mutlaka DNS olarak ayrı bir makine kullanın. Ben makaleye görsel sağlamak için bir DC üzerindeki DNS den ekran görüntüsü aldığım için alt bölümdeki kutucuk işaretli, bir nevi bu zone AD veri tabanında tutulsun demektir ki sizin DNS muhtemel work group olacağı için bunun üzerinde durmayon. Primary zone diyerek ilerleyin.
Yine bu bölüm sizi ilgilendirmiyor, çünkü DC olan makinede kesinlikle bu işi yapmayın, burada ben DC olan bir makinede dns zone açtığım için bu zone’ ın hangi kapsamda replike edileceğini soruyor, yine sizin için önemli bir seçim değil.
Alan adınızı yazın.
Sadece güvenlik güncellemeleri seçin ve zone oluşturmayı tamamlayın.
Daha sonra ilk kaydımız NS kayıtları olacaktır.
Yeni bir A kaydı seçip NS1 ve NS2 olarak sahip olduğumuz ip adreslerini giriyoruz.
Aynı şekilde ns2 içinde tanım yapın.
Daha sonra en temel iki kayıt yapıp işi bitiriyoruz. www kaydı
Birde www olmadan sitenin açılmasını istiyorsanız bu kayıt yeterli
Son durum aşağıdaki gibidir;
Burada ayrıca Name Server(NS) olan bölümü aşağıdaki gibi güncelleyin
Son durum aşağıdaki gibidir
Evet DNS işi de tamam son olarak artık IIS kurup web sitenizi yayınlamak kalıyor ki onu da yine www.cozumpark.com üzerindeki makalelerden veya benim udemy üzerindeki IIS eğitimlerimden faydalanarak yapabilirsiniz.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur.