iSCSI Storage yapılandırması ile devam ediyoruz.
5. iSCSI Storage Konfigürasyonu:
Storage yapılandırması ile başlayalım.
Gereksinimlerde de belirttiğimiz gibi storage görevi görecek makine üzerinde Windows Server 2003 STD 32bit işletim sistemi çalışıyor. Bu işletim sisteminin kurulumu konusuna girmiyorum çünkü normal kurulum aşamaları dışında özel bir durum yok. İşletim sisteminin kurulmuş, tüm update’lerin yapılmış olması yeterli.
5.1. IP ve Domain Ayarları
Üzerinde en az iki NIC’e ihtiyacımız olduğunu söylemiştik.
İlk NIC storage makinesinin domain ve public iletişimi için public network’e bakmalı ve 192.168.5.x/24 aralığından ip adresi olmalı.
İkinci NIC’i ise iSCSI iletişimi için kullanacağız ve iSCSI network’e bakacak. 192.168.10.x/24 aralığından ip adresi olacak.
Bu iki network’ü birbirinden ayırmamızdaki amaç şu: iSCSI veri paketlerinin network yani ethernet üzerinden iletildiğini söylemiştik. Eğer ki iSCSI paketlerini public network üzerinden gönderirsek, o network üzerindeki diğer sistemlerin yaratmış olduğu trafik iSCSI paketlerini olumsuz etkileyebilir, daha da önemlisi zaten sınırlı olan veri aktarım hızını düşürebilir. Bu nedenle sadece bu iş için ayrılmış bir network ve network interface card’lar kullanmak performansı ciddi anlamda arttıracaktır çünkü ilgili network bandwidth tamamen bu işe dedicate edilmiş olur. Ayrıca iSCSI network’ü gbit network ekipmanları (nic, switch, cable) ile kurmanız şiddetle tavsiye edilir çünkü iletim hızı network bandwidth ile doğru orantılıdır.
Benim senaryomdaki storage için ip config. şu şekilde.
Public interface (NIC)
IP : 192.168.5.10
Mask : 255.255.255.0
DNS : 192.168.5.1
iSCSI interface (NIC)
IP : 192.168.10.1
Mask : 255.255.255.0
Gerekli ip config yaptıktan ve NIC’leri uygun fiziksel switch’lere bağladıktan sonra Windows Server 2003 çalıştıran storage makinesini domain’e üye yapıyoruz.

Ayrıca storage üzerindeki Windows firewall açıksa ya da third-party bir güvenlik yazılımı çalışıyor ise 3260 numaralı porta izin vermemiz gerekir çünkü iSCSI iletişimi bu port üzerinden olacak.
Daha sonra üzerine Microsoft iSCSI Software Target kurulumu yapıyoruz.
5.2. Microsoft iSCSI Software Target Kurulumu
Microsoft iSCSI Software Target OEM kanalından temin edilebilen bir ürün. Ya da Application Pack ile Windows Storage Server üzerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca Windows Unified Data Storage Server içerisinde de yerleşik olarak geliyor.
Bu ürün hakkında bazı soru ve cevaplara aşağıdaki link ile ulaşmanız mümkün.
https://www.microsoft.com/windowsserversystem/storage/iscsifaq.mspx
Eğer Microsoft iSCSI Software Target temin edemiyorsanız herhangi bir iSCSI Software Target kullanabilirsiniz. Openfiler yada StarWind gibi.
Microsoft iSCSI Software Target kurulumu oldukça basit. Hatta sıradan bir update paketini yüklemekten farkı yok.
Hızlıca kurulumu yapalım.
Kurulum için iscsitarget-x86.exe çalıştırıyorum.




Gördüğünüz gibi kurulum tamamlandı. Bu kurulumdan sonra Microsoft iSCSI Software Target Management konsol, administrative tools altındaki yerini almış olur.

Konsolu açtığınızda basit birkaç bölümden oluştuğunu göreceksiniz.

5.3. Microsoft iSCSI Software Target Üzerinde Virtual Disk Yaratmak
Şimdi storage üzerinde depolama birimleri yaratalım. Bu birimler Microsoft iSCSI Software Target üzerinde Virtual Disk olarak adlandırılır. Bu diskleri daha sonra Hyper-V Node’larına atayacağız ve cluster için kullanacağız.
İlk etapta iki disk yaratacağız. İlki VM için. İkincisi ise Quorum yani cluster bilgisinin tutulacağı bölüm için.
İlk diski 30GB olarak yaratalım.
Devices üzerinde Create Virtual Disk diyoruz.

Virtual Disk Wizard geliyor.

Oluşacak disk için path ve isim belirtiyoruz.
Dikkat ederseniz disk VHD formatında. Yani storage makinesi üzerinde yaratılan VHD formatlı sanal diskleri, iSCSI üzerinden Hyper-V Node’lara tahsis etmiş olacağız.

İlk Virtual Disk için MB cinsinden size belirliyoruz. 30GB karşılığı olan 30720MB veriyorum.

Yaratılacak Virtual Disk için bir açıklama girebilirsiniz. Opsiyoneldir.

Aşağıdaki pencerede yaratılacak Virtual Disk’e kimlerin erişeceğini belirleyebiliyoruz (iscsi targets) ancak bunu daha sonra yapacağız çünkü henüz storage’e erişen node yok. Bu nedenle şimdilik boş geçiyoruz.

Finish dedikten sonra ilgili Virtual Disk yaratılır.

Konsol üzerinde oluşan Virtual Disk’i, size’ı ve status’u görebilirsiniz. Durumu idle olarak görünüyor çünkü bu diski henüz herhangi bir sunucuya atamadık.

Virtual Disk için gösterdiğimiz path altında ise 30GB’lık bir VHD oluşmuş olmalı.

Şimdi aynı işlemi birde Quorum olarak kullanacağımız Virtual Disk için yapalım. Bu diskin boyutu ise 2GB olsun çünkü şimdilik Quorum için bu alan gayet yeterli.







İkinci virtual disk’i de yarattıktan sonra konsoldaki son durum aşağıdaki gibi olmalı.

Virtual Diskleri yarattık. Storage tarafındaki işimiz şimdilik bu kadar. Daha sonra diskleri atamak için tekrar storage makinesine döneceğiz.
Bölüm-3 te cluster nodeların yani Hyper-V Host’ların konfigürasyonu ile devam edeceğiz.
Serhat AKINCI – IT Pro