Hyper-V Failover Cluster Kurulumu (Bölüm-6)

 

 

    Önceki bölümde failover cluster kurulumunu gerçekleştirmiştik. Bu bölümde ise cluster yapımıza sanal makineleri yani Virtual Machine servisini ekliyoruz.

 

9. Hyper-V Sanal Makinelerini Cluster Yapısına Dahil Etmek

 

Failover Cluster kurulumunu tamamlamış ve nodeları cluster yapısı içerisinde görüyor olmamız, sanal makinelerin cluster ortamında çalışmaya başlaması için yeterli değil.

Cluster kurulumu sonrasında ilgili servisin yada uygulamanın cluster yapısına ayrıca eklenmesi gerekiyor. Failover Cluster yönetim konsolunu açarsanız henüz herhangi bir uygulama/servis olmadığını görebilirsiniz.

clip_image002

Yani cluster kurulumu yapmak, sanal makinelerin High Available olması için yeterli değil. Ayrıca henüz Nodelar üzerine Hyper-V kurulumu da yapmadık.

9.1. Nodelar Üzerine Hyper-V Kurulumu

Biz Hyper-V üzerinde çalışan sanal makineleri failover cluster yapısına almak istediğimiz için, servis ve uygulama olarak Virtual Machine ekleyeceğiz. Ama bunun öncesinde fiziksel Node’lar üzerine Hyper-V rolünü eklemeliyiz yani Hyper-V kurulumunu yapmalıyız. Hatırlarsanız Hyper-V kurulumunu cluster öncesinde veya cluster sonrası yapabileceğimizi söylemiştik.

Server Manager konsolunda, Roles bölümünde, Hyper-V rolünü seçerek ileri dedikten sonra wizard yardımı ile birkaç ayar yaparak Hyper-V rolünü eklemeniz mümkün.

clip_image004

clip_image006

clip_image008

clip_image010

Hyper-V kurulumu ile ilgili fazla detaya girmiyorum. Bu konunun ayrıntıları için daha önceki makalelerime bakabilirsiniz.

Her iki fiziksel node üzerine (HV-Node1 ve HV-Node2) Hyper-V kurulumunu doğru olarak yaptıktan ve çalıştığından emin olduktan sonra devam edebiliriz.

9.2. Test için Sanal Makine (VM) Yaratılması

Test amaçlı yeni bir VM (sanal makine) yaratalım ve nodeların bu VM’i çalıştırıp çalıştıramadığını kontrol edelim.

Failover Cluster yapısına almak istediğimiz VM’lerin storage üzerindeki ortak birimlerde duruyor olması ve cluster nodelarının bu birime/birimlere erişebiliyor olması gerektiğinden daha önce bahsetmiştik.

Hatırlarsanız storage üzerinde iki Virtual Disk yaratıp bunları node’lar üzerine atamıştık. Birini cluster bilgisini tutan Quorum için kullandık (2GB olan). Diğer disk ise hala boşta (30GB olan). Boşta olan diski VM için kullanacağız.

Öncelikle HV-Node1 üzerinde Disk Management’ı açıyoruz ve bu disk üzerinde NTFS formatlı bir partition oluşturuyoruz.

clip_image012

Wizard yardımı ile partition oluşturma işlemini tamamlayalım.

clip_image014

HV-Node1 üzerinde Computer penceresinde oluşan volume’u görebiliriz. Ben ismini VMs olarak değiştirdim.

clip_image016

Dikkat ederseniz Type olarak Clustered Disk görünüyor.

Hemen üstünde ise daha önce biçimlendirdiğimiz ve quorum bilgisinin tutan Quorum bölümünü de görebiliyoruz.

Peki şu an HV-Node2 üzerinde durum ne?

HV-Node2 üzerinde Server Manager> Disk Management bölümüne gelirseniz, HV-Node1 üzerinde biçimlendirdiğimiz disklerin HV-Node2 üzerinde Reserved durumda olduğunu görebilirsiniz.

clip_image018

Yine HV-Node1’e dönelim ve Cluster Management konsolundaki duruma bakalım.

clip_image020

Gördüğünüz gibi iki diskte storage bölümünde listeleniyor. Disklerin şu anki sahibi ise HV-Node1.

Şimdi HV-Node1 üzerinde yeni bir VM yaratalım ve bu VM storage üzerinden atadığımız diskte bulunan VMs (H:\) partition’ı içerisinde dursun.

Sıradan bir VM yaratmaktan farkı yok. Sadece VM’in duracağı yer olarak storage üzerinden gelen clustered disk’i göstermemiz gerekiyor.

clip_image022

VM yaratmak ile ilgili ayrıntıya girmiyorum. Eğer nasıl yaratılacağını bilmiyorsanız, bu konu için daha önce yazmış olduğum makalelere göz atabilirsiniz.

VM’i yarattıktan ve içerisine Guest OS kurduktan sonra aşağıdaki gibi görünüyor olmalı.

clip_image024

Yukarıda gördüğünüz gibi Cluster-XP isimli sanal makine, HV-Node1 üzerinde çalışıyor. Ama sanal makinenin vhd formatlı sanal diski ve diğer ilgili dosyaları H:\ yani clustered disk üzerinde duruyor.

Şimdi Failover Cluster yapımıza Services and Apllications olarak Virtual Machine ekleyeceğiz ve yarattığımız VM’i High Available yapacağız.

9.3. Failover Cluster Yapısına Virtual Machine Servisini Eklemek

HV-Node1 üzerinden Failover Cluster Management konsolunda Services and Apllications üzerinde sağ tıklıyoruz ve Configure a Service or Application diyoruz.

High Availability Wizard açılıyor.

clip_image026

Next diyoruz.

clip_image028

Select Service or Application penceresinde gördüğünüz gibi çok sayıda servis ve uygulama var.

Biz Virtual Machine seçerek devam ediyoruz. Bu noktada listedeki farklı uygulamalar için de cluster yapıları oluşturmanız mümkün.

clip_image030

Next dedikten sonra gelen Select Virtual Machine penceresinde ise cluster yapısına dahil edeceğimiz VM’i/VM’leri seçiyoruz. Yani Node’lar üzerindeki tüm VM’ler hemen cluster yapısına dahil olmuyor. Hangi VM’in cluster içerisinde çalışacağına bu ekranda seçim yaparak biz karar veriyoruz. Tabii ki tümünü seçme şansımız da var.

Dikkatinizi çekmek istediğim bir diğer nokta ise bu pencerede cluster node’ları üzerindeki tüm VM’lerin listeleniyor olması (aşağıda da görünüyor). Yani HV-Node1 ve HV-Node2 üzerindeki tüm VM’ler bu listede yer alıyor ve hepsini seçebiliyoruz. Ama seçtiğimiz VM’in clustered disk üzerinde olması gerektiğini unutmayın. Yani burada listeleniyor olması, cluster yapısına dahil edebileceğimiz anlamına gelmiyor. Clustered disk şart.

clip_image032

Bizim clustered disk üzerinde duran VM’in ismi Cluster-XP. Bu nedenle onu seçerek devam ediyorum.

Ama Cluster-XP seçtiğimde bir hata alıyorum.

clip_image034

Bunun anlamı şu: bu konfigürasyonu, cluster yapısına dahil edeceğimiz VM çalışır durumdayken yapamıyoruz. VM’in off durumda olması gerekiyor.

VM’i Hyper-V Manager konsolundan ya da ilgili ara yüz üzerinden off yaptıktan sonra tekrar High Availability Wizard’ı açıyoruz ve aynı yere kadar ilerliyoruz.

Cluster-XP’i seçerek Next diyoruz.

clip_image036

Next ile konfigürasyonu başlatıyoruz.

clip_image038

İşlem sürüyor.

clip_image040

Summary penceresinde Success mesajını gördükten sonra yapılandırma başarılı bir şekilde tamamlanmış oluyor.

Finish diyerek bitiriyoruz.

clip_image042

Artık Failover Cluster Management konsoluna döndüğümüz zaman Services and Applications altında Virtual Machine servisini görebiliriz ve şu an offline durumda.

Bu servis için Current Owner olarak ise HV-Node1 görünüyor.

clip_image044

Hemen start edelim.

clip_image046

Bu komut ile Virtual Machine servisi içerisinde ekli olan tüm VM’leri start etmiş oluruz.

Biz tek bir VM eklediğimiz için şu an tek bir VM start oldu.

clip_image048

Böylece Virtual Machine servisi ve eklediğimiz bir adet VM için failover cluster yapılandırmasını tamamlanmış olduk.

Şu an Cluster olarak çalışan Virtual Machine servisi içerisindeki 1 adet VM’in ve Clustered disklerin Current Owner’ı HV-Node1 makinesi. Bu nedenle HV-Node1’i aktive node olarak adlandırıyoruz.

clip_image050

HV-Node1 üzerinde Computer penceresine geldiğinizde ise iki diski erişilebilir şekilde görebilirsiniz.

clip_image052

HV-Node2 ise şu an için herhangi bir cluster kaynağının sahibi değil yani pasive node konumunda.

clip_image054

Ayrıca clustered diskler şu an HV-Node2 üzerinde partition anlamında erişilebilir durumda değil.

clip_image056

Şimdi cluster’ın doğru olarak çalışıp çalışmadığını görmek için bir takım testler yapacağız.

Bu testleri Bölüm-7 de gerçekleştiriyoruz.

 

Serhat AKINCI – IT Pro.