Daha önce yayınlamış olduğumuz makalelerde Hyper-V FailOver Cluster kurulumu için gerekli olan hazırlıkları tamamlamış ve testlerimizi gerçekleştirmiştik.
Hazırlıklarımızın bittiğini ve ortamımızın hazır olduğunu var sayarak FailOver Clustering servisimizi, FailOver Farmı içinde bulunan her bir serverimiza yuklemesini gerçekleştiriyoruz.
FailOver Clustering özelliğini kurmak için, Hyper-v FailOver cluster Nodlarımız üzerinde
Not : Standart işletim sistemlerimizde FailOver Clustering servisi yoktur !
Bu özellik Enterprise ve Datacenter işletim sistemlerinde bulunmaktadır.
Kurulum sırasında herhangi bir işlem yapmamıza gerek yoktur. İşletim sistemimiz FailOver Cluster servisini başarılı bir şekilde yukleyecektir. Kurulumun ardından işletim sistemimizi yeniden başlatmamıza gerek yoktur.
FailOver Cluster farmı içİNde bulunan her bir NOD umuz üzerine FailOver Clustering servisini başarılı bir şekilde kurduktan sonra NOD’ larımızın herhangi bir tanesi üzerinde FailOver Cluster Manageri açarak işlemlere devam edebiliriz.
FailOverCluster Manager, Microsoft Managment Console (MMC) üzerine kurulduğu için ihtiyaç dutulan eklentileri Domain üyesi bulunan herhangi bir Client üzerine yükleyerek uzaktan yönetimini gerçekleştirmemizde mümkündür.
Nod’ larımız üzerine FailOver Cluster servisini yukledikten sonra geri kalan operasyon işlemleri için domain üyesi bulunan istemci bilgisayarımdan gerçekleştiriyorum.
Operasyon işlemlerini servera bağlanmadan gerçekleştirmek isterseniz eğer istemci bilgisayarını üzerine yüklemeniz gereken araç Remote Server Administrator Tool (RSAT) ‘ dır.
Kullanmış olduğunuz işletim sistemine göre aşağıda ki adreslerden ihtiyaç duymuş olduğunuz araçları indirebilirsiniz.
Windows Vista için RSAT
https://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=9ff6e897-23ce-4a36-b7fc-d52065de9960&displaylang=en&Hash=r9dpQO8OILPPp7q9zFG0SZkUhhWDAUurFT9tRPK97uRpK7F6t63g5gq9ovxPEVcNLZYqVLhWG8g08PdeWhVZZw%3d%3d
Windows 7 için RSAT
https://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=7d2f6ad7-656b-4313-a005-4e344e43997d&displaylang=en
FailOver Cluster Managment konsolunu açtıktan sonra yönetim arayüzümüz ile yapabileceklerimiz;
FailOver Cluster farmo içinde bulunan Nod’ larımızın failOver cluster ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamadığını kontrol etmektedir. Makale dizimizin daha önce ki bolumlerinde gerçekleştirmiş olduğumuz bütün hazırlıklar burada kontrol edilmekte ve detaylı olarak rapor verilmektedir.
FailOver Cluster NOD larımızı yapılandırmadan önce ve/veya mevcut bir FailOver Cluster Farmına yeni bir NOD dahil etmeden önce NOD’ larımızın FailOver Hizmeti için hazır olup olmadığını kontrol etmemiz gereklidir. Yapılandırma için zorunlu değildir. Kontrol etmeden devam edebiliriz ama yapılandırma sırasında oluşabilecek bir hatanın çözümü, kuruluma başlamdan önce ki kadar rahat ve kolay olmayacaktır.
Nod’ larımızın kontrolünü gerçekleştirdikten sonra, cluster farmını oluşturacak olduğumuz bölümdür.
Kurulumu tamamladıktan sonra yönetimini gerçekleştirecek olduğumuz bolumdur.
Yapılandırma için ilk bolumu seçiyoruz ve Validate a Configuration butonuna basarak kurulum işlemlerine başlıyoruz.
FailOver Cluster farmı içine dahil edecek olduğumuz serverların seçimini gerçekleştiriyoruz. Seçmiş olduğumuz bu NOD’ lar FailOver cluster hizmetinin şartlarını yerine getirip getirmediğinin kontrolü gerçekleştirilecektir.
NOD’ larımızı seçtikten sonra Next’ butonu ile devam ediyoruz.
Seçmiş olduğumuz serverların testlerini gerçekleştirmek için Run all tests bolumunu seçerek devam ediyoruz.
Gerçekleştirilecek olan test sonrasında bizlere ayrıntılı bir rapor verilecektir. Bu rapor sonrasında eksikliklerimizi tekrardan gözden geçireceğiz ve/veye kuruluma devam edeceğiz.
Gerçekleştirilen bu testler çok kapsamlı olup, her bir nod’ umuzun
-
BIOS Testi
-
İşletim sistemi, durumu, service pach durumu, hotfixleri
-
Üzerinde yakılı bulunan donanımların durumu , firmware versiyonu, markası-modeli
-
Shared disk bağlantısı vb..
Bir çok detay kontrol edilecektir.
Test işlemi sırasında serverlarımıza bağlı bulunan Shared disk (storagemizin array’ı) her iki nod üzerinde sürekli olarak yer değiştirecektir ve performans testleri gerçekleştirilecektir. Bir NOD üzerinde oluşacak hata anında shared diskin bir nod üzerinden diğerine geçişi ne kadar sürede yapıldığının testi gerçekleştirilecek ve uygun olup-olmadığı test edilecektir.
Testler tamamlandıktan sonra bizlere bir link verecek olup View Report butonu ile test sonuçlarını kontrol edebileceğiz.
Yukarıda örnek bir rapor görülmekte olup her iki nod üzerinde yüklü bulunan Hotfixlerin aynı olmadığının bilgisi verilmektedir. Eksik hotfix yüklü bulunan NOD üzerine ihtiyaç duyulan güncelleştirmeleri yaptıktan sonra kuruluma devam etmemizi bizlere önermektedir.
Raporun eksik gördüğü Hotfixleri ve/veya başka eksikliklerimizi –hatalarımızı giderdikten sonra raporumuzu yeni bir test gerçekleştiriyoruz. Yeni gerçekleştirmiş odluğumuz testlerde bütün ihtiyaçların olumlu cevabını aldıktan sonra Finis butonu ile testlerimizi bitirmiş ve Cluster farmını oluşturmak üzere nodlarımızı kontrol etmiş oluruz.
Testlerimizin başarılı olduğunu gördükten sonra Create a Cluster bolumu ile işlemlerimize devam ediyoruz.
Cluster farmı içerisine dahil edecek olduğumuz NOD’ larımızı seçiyoruz.
Cluster farmımız için erişilecek bir isim ve IP vermekteyiz. Burada belirtecek olduğumuz isim, sahip olduğumuz Active Drictory ortamımız içerisinde sanal bir tane FailOver Cluster hizmeti için sanal bir tane makine hesabı oluşturacaktır. Verecek olduğumuz IP adresi ise kendi internal networkumuz içinde kullanmış olduğumuz Networkten olmak zorundadır. Kurulumun ardından, Bilgisayar hesabı ve belirtmiş olduğumuz IP adresi için DNS servisimiz üzerinde bir tane Host (A)kayıt oluşacaktır.
Başarılı bir şekilde Cluster farmımızı oluşturmuş durumdayız.
Kurulumun ardından kontrol edecek olduğumuz ilk iki yer Active Directory ve DNS zonemizdir. Kurulum sırasında oluşturmasını istediğimiz bilgisayar hesabının ve Host (A) kaydının başarılı bir şekilde oluşturulup-oluşturulmadığını kontrol etmemizi önermekteyim.
Bütün yapılandırmalarımız tamamlandıktan sonra FailOver Cluster Manager için yönetecek olduğumuz farmı seçiyoruz.
Not : Sahip olduğumuz FailOver Cluster Manager arayüzü ile birden fazal FailOver cluster Farmını tek bir pencereden yönetme imkanımız bulunmaktadır.
Kurulum sırasında oluşturmuş olduğumuz cluster farmının ismini yazıyoruz ve bağlantımızı gerçekleştiriyoruz.
Yapılandırılmak üzere FailOver Clusterimiz hazır durumdadır.
Fatih KARAALIOGLU