Hyper-V FailOver Cluster Bolum 3 (Donanim ve Yazilim Ihtiyaclarimiz)

 

Hyper-V FailOver Cluster makale dizimizde artık teknik konulardan bahsetmeye başlayacağımıza ve uygulamalara geçeceğimizin bilgisini vermek istemekteyim.

 

Daha önceki makalelerimizde Neden, Niçin sorularını cevapladık ve FailOver Cluster uygulamalarına yatırım yapmadan önce, yapacak olduğumuz ciddi maaliyetleri neden yapacağımızı öğrendik.

 

Hyper-V FailOver Cluster Servisi, arka tarafta Windows Server 2008 FailOver Servisini kullanmaktadır. Bu makalemizde donanım ve yazılımlardan bahsedeceğimiz gibi En iyi yapılandırma hakkında özet bilgiler ve Saha tecrübelerimizi, Ürün üreticisi Microsoft’ un önerilerini paylaşacağız.

 

FailOver cluster Servisini yapılandırabilmemiz için öncelikli olarak sahip olmamız gereken donanımlar

 

  • En az iki tane, Aynı ve/veya benzer özellikte olan fiziksel sunucular
  • Ortak bir shared disk
  • Network adapters ve kabloları

başlıca temel ihtiyaçlarımızdır.

image001

 

Fiziksel Sunucular          :

FailOver Cluster Farmı içine dahil edecek olduğumuz her bir Fiziksel Sunucunun bir biri ile aynı ve/veya benzer olması ve en az iki tane olması birinci kuralımızdır.

Yukarıda ki resimde, FailOver Cluster Farmı içinde bulunan iki farklı serverin Donanımsal Özellikleri bulunmaktadır. Yukarıda ki Resimden de görüldüğü gibi fiziksel serverlarımız bir birlerinin aynısıdır. Her iki sunucumuz üzerinde kaynaklar (CPU,RAM,Marka – Model) aynıdır.

Eğer ;

Sahip olduğumuz fiziksel sunucularımız Marka-Model-Cpu vb. farklılık gösterseydi ne olurdu ?

 

Eğer Sahip olduğumuz CPU lar farklı olsaydı , Hyper-V FailOver Cluster uygulamasının özelliklerinden olan Quick Migretion ve Live Migration uygulamalarımızda yaşayacak olduğumuz servis kesintisinin süresi uzayacaktır. (Hyper-V FailOver Cluster Bolum 1 makalesinde sebeplerini anlatmış olup, makale dizimizin ilerleyen bölümlerinde, uygulamalı anlatımlarımızda daha açıklayıcı bilgileri paylaşacağım.)

Sahip olduğumuz fiziksel sunucularımızın sahip olduğu kaynaklar yetersiz olsaydı ne olurdu ?

 

Örnek olarak; Cluster Farmı içinde bulunan A sunucusunun sahip olduğu Fiziksel RAM’ i 10 GB, B Sunucusunun sahip olduğu fiziksel Ram’ in boyutu ise 5 Gb olsun..

Her iki fiziksel sunucumuz Host to Host FailOver Cluster Teknolojisi ile yapılandırılmış ve Aktif-Aktif olarak görev yapmaktadırlar. Cluster Farmı içinde bulunan Fiziksel sunucularımızın perfprmans değerleri ;

 

  • A sunucumuz, (10 Gb RAM’ e sahip olan fiziksel sunucumuz ) 5 Gb lık RAM’ i kullanılmakta.
  • B sunucumuz (5 GB’ lık RAM’ e sahip olan fiziksel sunucumuz) 4 Gb lık RAM’ i kullanılmakta.

 

10 Gb lık Ram’e sahip olan sunucumuz donanımsal bir hataya sebep oluyor. FailOver Cluster Uygulamasının ana amacı, iş sürekliliğini sağlamak olduğu için otomatik olarak, 10 Gb’ lık RAM’ e sahip olan sunucu üzerinde bulunan Sanal işletim sistemlerini 5 Gb’ lık  RAM’ e sahip olan Fisiksel Sunucu üzerine aktarmaya çalışıyor. Fakat 5 Gb’ lık RAM’ e sahip olan sunucu üzerinde, yeterli-boşta bekleyen RAM kaynağı olmadığı için, hatalı duruma düşen fizikselsel sunucu üzerinde çalışan Sanal işletim sistemlerini çalıştıramıyor ve iş sürekliliğimizi sağlayamamaktadır. Nedeni ise taşınan sanal serverlar için Host üzerinde yeterli kaynak olmamasıdır.

Yani her bir NOD üzerinde, diğer NOD’ un kullanmış olduğu fiziksel kaynak kadar, boşta bekleyen kaynağın ayrılmış olması tavsiye edilmektedir.

 

image002

 

Bahsetmiş olduğumuz örnekler, FailOver cluster uygulaması için önerilmekte olup Hyper-V FailOver Cluster uygulaması için ayrıca istenilen Sunucu özelliği ise ; Sanallaştırma teknolojisini destekleyen X64 Bit işlemciye sahip bir sunucu ve sunucunun hardware data execution protection özelliğini destekliyor olması gerekmektedir.

 

Microsoft’ un önermiş olduğu serverların listesine erişmek için aşağıda ki linki kullanabilirsiniz.

 

https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=111228.

 

Ortak (shared) disk        :

Hyper-V Fail Over Cluster uygulamasında, Fiziksel sunucular üzerinde sanal sunucularımızın VHD dosyaları kendi üzerlerinde barınmamaktadır. Bu sebepten ötürü, cluster farmı içinde bulunan her bir sunucu, ortak paylaşılmış bir disk havuzuna ihtiyaç duymaktadır.

 

Hyper-V FailOver Cluster uygulamalarında, kullancak olduğumuz cluster Senaryosuna göre DAS, SAN ve ISCSI Teknolojilerini seçebilmekteyiz.

 

Windows Server 2008 FailOver Cluster uygulamasında Parallel SCSI teknolojisini kullanamamaktayız !

 

image003

Fibre Channel, DAS, SAN,teknolojisine sahip bir shared disk kullanacaksak eğer, sahip olduğumuz bağlantı ekipmanlarının aynı olması zorunludur.

 

Bağlantı ekipmanları içinde bulunan HBA ‘ ların sürücülerinin ve firmware versiyonlarının aynı olması önerilmektedir.

 

Günümüz teknolojilerine göre, 4 GB ve 8Gb olmak üzere HBA lar kullanılmaktadır. Dual ve Single bağlantı teknolojilerine göre bu değerleri iki katına çıkartabilir ve performans elde edebiliriz.

 

Yakın bir tarihte HBA hızlarının 12 Gb olması beklenmektedir. Qlogic firmasının 2010 senesinin ikinci yarısında bu performansta ki HBA ları çıkartması bekleniyor.

 

HBA larımızın hızı, FailOver Cluster uygulamalarında, Quick Migration ve Live Migration geçişlerinde – hata anlarında geçişlerin hızlı bir şekilde olması için büyük önem arz etmektedir.

 

image004

 

ISCSI teknolojisine sahip bir shared disk ile Cluster uygulamamızı hayata geçireceksek eğer, ISCSI için ayrılmış olan Networkun Local Area Networkumüzdan ayrı olması önerilmektedir. Performans açısından önemli bir faktör olup, LAN’ networkü içinde yapılandırılan storagelerde performans kaybı yaşanılmakta ve bu performans kaybı FailOver ortamımızı olumsuz yönde etkilemektedir.

Storagemizi (Shared disk) yapılandırma aşamasında dikkat etmemiz gereken kurallar ;

image005

 

image006 

Resim Açıklaması:

RAID 5 ile güçlendirilmiş bir array ve her bir VM için ayrı ayrı oluşturulmuş LUN ları göstermektedir.

 

  • Sahip olduğumuz Storage üzerinde ki Diskleri, uygun bir RAID teknolojisi ile hızlandırmalı ve güvenliğini sağlamamız gerekmektedir.
  • Disklerimizi Basic Disk olarak yapılandırmalıyız. Dynamic Disk teknolojisi FailOver Cluster hizmetini desteklememektedir.
  • Her bir mantıksal sürücünün NTFS ile formatlanmış olması gerekmektedir.
  • Her bir mantıksal sürücünün tipi Master Boot Record (MBR) veya GUID partition table (GPT) olarak yapılandırmalıdır. Eğer 2 TB üzerinde bir mantıksal sürücü oluşturduysak seçimimiz GPT disk olmalıdır.
  • Storage içinde , Cluster Konfigurasyonunu datalarını tutabilmek için Witness disk olarak bir bolum oluşturmamız gerekmektedir.

 

image007

 

Storage üzerinde oluşturmuş olduğumuz her bir mantıksal sürücü, Aktif NOD üzerinde Online olarak görünmekte ve müdahale edebilmekteyiz. Diğer nod üzerinde ise Reserve edilmiş olarak beklemektedir.

 

Yukarıda ki yapımızda ;

  • Cluster Disk (K) 1 Gb lık alana sahip olup, Cluster Farmının databasesini tutmak için dizayn edilmiştir.
  • Windows Server 2008 R2 öncesi tavsiye edilen yapılandırmalardan bir tanesi her bir sanal server için, storage üzerinde ayrı bir LUN açılması tavsiye edilemktedir. Yukarıda ki resimden de görüldüğü üzere her bir sanal sunucu için ayrı ayrı LUN (Mantıksal sürücü ) oluşturulmuştur.

 

VM Lun1 (L) içinde bir tane sanal server, VM Lun2 (K)içinde başka bir tane sanal server ve M,N,O sürücülerinde ayrı bir sanal server barınmaktadır.

 

Bu yapılandırma R2 öncesi olup, Quick migration hizmetinin problemsiz olarak yapılandırılması için önemlidir. R2 öncesi yapılandırmalarımızda, eğer bizler her bir sanal sunucumuzu aynı LUN içinde barındırırısak yaşayacak olduğumuz sıkıntılar vardır.

 

Bu sıkıntı örnek olarak,

 

  • A Lun’ u içinde SQL sunucumuz barınmakta.
  • A Lun’ u içinde Exchange sunucumuz barınmaka.
  • Bizler SQL sunucumuzu Nod1 den-Nod2 ye Quick migration özelliği ile aktarmak istediğimiz zaman SQL sunucusu ile Exchange Sunucusu aynı LUN içinde olduğu için her iki sanal sunucumuz , aynı anda Nod1 den Nod2 ye taşınacaktır. Çünkü R2 öncesi Hyper-V Fail Over Cluster hizmetinde yukarıda ki gibi bir açık bulunmakta olup, taşıma işlemi sanal Sunucular ile birlikte LUN ları da aktarmaktadır.

 

image008

Resim Açıklaması :

Kullanmış olduğum shared disk IBM Ds 3400 serisine ait bir storage olup, her iki fiziksel sunucumun Storage üzerinde oluşturmuş olduğum Array’ ı ortak bir şekilde kullanabilmesi için Fail-Over Driver özelliğini her iki nod’ umun üzerine yuklemem zorunludur. Eski ismi RDAC Driveri olarak bilinmektedir.

 

Shared disk kullanımında Windows Server 2008 FailOver Cluster hizmeti Microsoft MPIO (multipath I/O software) özelliğini kullanmaktadır. Fail Over-cluster hizmeti yuklendiği zaman, otomatik olarak yüklenmektedir.

 

Tavsiye Edilen Network Alt Yapısı

image009

FailOver Cluster Ortamlarında, FailOver Cluster Farm üyesi olan bir fiziksel sunucu, Local Area networkden bağımsız olmak üzere Heartbeat adını vermiş olduğumuz Networklerk ile birbirine bağlanmalıdır.

Heartbeat Network bağlantısının yapmış olduğu işlem, cluster farmı içinde bulunan fiziksel sunucular ile sürekli olarak iletişim halinde olması için dizayn edilmiştir. Eğer bizler Heartbeat bağlantımızı LAN networkü ile aynı network üzerinde yapılandırırsak, Networkümüz içinde yoğun bir trafik oluşacaktır. Ve bu trafik sonucunda Cluster Farmı içinde bulunan fisiksel sunucular, kendi aralarında iletişim kurmakta zorluk çekecekler belkide olmayan bir problemi, yavaşlık nedeniyle problem olarak algılayacaklar ve yanlış hizmet etmeye devam edecekleridir.

Eğer Cluster farmı içinde iki tane fiziksel sunucu var ise heartbeat hattımız Cros kablo olabileceği gibi, birden fazla ise ayrı bir SW ve/veya aynı SWler üzerinde oluşturulmuş olan VLAN teknolojisi ile iletişim kurması sağlanabilir.

Yazılım İhtiyaçlarımız

İşletim Sistemi                :

 

Host to Host FailOver cluster uygulamsını gerçekleştireceksek eğer Fiziksel Sunucular üzerinde yüklü bulunan işletim sistemi sürümlerinin ENTerprise veya Data Center olması gerekmektedir. STD, SBS, Web Server ürünleri üzerinde FailOver Cluster hizmeti bulunmamaktadır.

 

Guset to Guest FailOver cluster uygulamsını gerçekleştireceksek eğer Sanal Sunucular üzerinde yüklü bulunan işletim sistemi sürümlerinin ENTerprise veya Data Center olması gerekmektedir.

image010

DNS Servisi        :

Cluster uygulmasını gerçekleştireceğimiz zaman Cluster Farmı içinde bulunan fiziksel sunucular aynı DNS Servisini kullanmak zorundadırlar. FailOver Cluster hizmeti kurulurken, sanal olarak bir tane bilgisayar oluşturulmakta ve bu bilgisayara isim vermekteyiz. Cluster name olarak bilinen bu isim DNS servisi üzerinde bir kayıt açmakta olup, Cluster hizmeti bu isim üzerinden hizmet etmektedir.

image011

Domain Controller         :

Cluster farmı içinde bulunan fiziksel sunucular aynı Active Directory domain ortamının üyesi olmak zorundadırlar. FailOver Cluster hizmeti kurulurken sanal olarak bir tane bilgisayar hesabı Active Directory ortamında oluşturulmaktadır.

Hyper-V FailOver Cluster uygulamalarında Active Directory Servisinin çalıştırılmış olduğu sunucunun, Cluster farmı içinde olmayan-ayrı bir sunucu üzerinde hizmet etmesi önerilmektedir.

 Eğer Active Directory servisini, FailOver Cluster farmı içinde barınan sunucular üzerinde dizayn ettiysek (tavsiye edilmez) her bir nod üzerine Additionel Domain Controller Kurmamız gerekmektedir.

FailOver Cluster hizmetini, her bir NOD üzerine yükleyebilmemiz için yönetici hakklarına sahip bir Domain Kullanıcısına ihtiyaç duyulmaktadır.

Fatih KARAALIOGLU