Exchange 2003 Üzerinde Routing Group Connector – Bölüm 1

Exchange 2003 Üzerinde Routing Group Connector – Bölüm 1

Sahip olduğunuz Exchange Organizasyonunun sınırlarını genişletmek ve çok şubeli veya dağınık bir coğrafyaya yerleşmiş olan şirket yapınızdaki mail trafiğini yönetmek için Exchange üzerinde Routing Group Connector kullanmamız gerekmektedir . Exchange kurulumu ile beraber gelmeyen connector ü biz tanımlayarak konfigüre edeceğiz . Bende bu makalemde bu işlemlerin nasıl yapılacağını anlatacağım.

Öncelikle Exchange Server üzerinde Routing Gouplar’ın görünmesi için yapılması gereken küçük bir değişiklik bulunmaktadır .

clip_image001

Exchange System Manager ı açtıktan sonra , Exchange Organizasyon isminin üzerine sağ tıklıyoruz ve yukarıda açılan şekilde “Display routing Group” kutucuğunu işaretliyoruz. Daha sonra aşağıdaki şekildeki gibi “Routing Group” görünecektir

clip_image002

Standart olarak tanımlı bir routing Group yoktur . Benim yapımda şu anda sadece bir adet Exchange server bulunmaktadır . Bu yapıda routing Group kullanmak çok mantıklı değildir. Ancak Rize şubesindeki yoğun mail trafiğini İstanbul dan yönetmek artık aradaki WAN link için büyük bir yük olduğundan Rize ofisinde de bir Exchange Server kurma kararı aldım ve kurulumunu tamamladım .

clip_image003

Additional Exchange kurulumundan sonra yeni Exchange Server ım var olan routing Group olan “first routing Group” altında “member” olarak gözükecektir . Ek Exchange Server olarak kurulum yapıldığı ve ilk Server “SBS2003R2PRE” olduğu için üyelik tip “Member” dır.

Peki, bu konumdan sonra ,sahip olduğumuz iki Exchange Server arasındaki veri trafiğini nasıl yöneteceğiz ? Exchange üzerindeki Routing Group Connector yardımı ile bu trafiği rahatlık ile çözebiliriz. Connector burada Actice Directory üzerindeki Site and Services mantığı ile aynı çalışır . Yani nasıl bizim İstanbul ve Rize ofislerimizde birer DC olması halinde aralarındaki replikasyon trafiği “Default Ip Site Link” ile yönetiliyor ise burada da iki şubedeki Exchange Server arasındaki mail trafiği tanımlayacağımız “Routing Group Connector “ ile yönetilecektir. Bu nedenle öncelikle İstanbul ve Rize ofisleri için dağıtım gruplarını tanımlayalım .

clip_image004

Yeni bir Routing Group tanımlıyoruz.

clip_image005

Bu Routing Group’a ismini veriyoruz ve “ok” diyerek tanımlamayı bitiriyoruz.Daha sonra ise “First Routing Group” ın ismini “İstanbul” olarak değiştiriyoruz. Artık iki şubemiz , iki Exchange Serverımız ve iki adet te Routing Group bulunmaktadır .

Artık Routing Groupları açtığımıza göre Server ları dağıtabiliriz.

clip_image006

İstanbul ofisinde “SBS2003R2PRE” Serverı yer alırken

clip_image007

Rize ofisinde ise “SERVER1” isimli server yer almaktadır . Ancak server ların farklı yönetimsel gruplar arasında yer alan connector lere üyelikleri bir takım sınırlamalar içermektedir . Bunlara değinmek için yapıyı biraz genişletiyorum .

Şirketinizde birden çok yönetimsel grup olabilir . Bende yapımı bu şekilde kurarak daha iyi bir örneklemeye gitmek istiyorum . Bu nedenle sahip olduğum iki adet Exchange Server yapısı için bir yönetimsel grup daha açıyorum .

clip_image008

Bunun için Administrative Group üzerinde sağ tıklıyor ve yeni bir yönetimsel grup tanımlıyorum .

clip_image009

Bu yönetimsel grup için bir isim veriyorum ve “ok” diyerek tanımlamayı tamamlıyorum .Şimdi ise bu yönetimsel grup altında yeni “Routing Group” tanımlaması yapıyorum

clip_image010

Buraya da “first Administrative Group” ta olduğu gibi iki şube tanımlıyorum . Bunlardan ilki Antalya.

clip_image011

İkincisi ise İzmir .

clip_image012

Bu tanımlamaları da yaptıktan sonra son durum aşağıdaki gibi olacaktır .

clip_image013

Şu anda iki yönetimsel birimim ve bunların içerisinde 4 adet ofisimi temsil eden 4 adet yönlendirme grubum bulunmaktadır . Bu yapıya sahip iken oluşturacağınıza Routing Group Connector ler için mutlaka üye server lar tanımlamanız gereklidir . Exchange organizasyonuna eklediğiniz her yeni server varsayılan olarak ilk tanımlı “first routing Group” ( benim ismini İstanbul olarak değiştirdiğim yönlendirme grubu ) içerisine üye olarak tanımlanır . Eğer yeni eklediğiniz bir server ı başka bir yönlendirme grubuna taşımak istiyorsanız , yani benim SERVER1 sunucusunu İstanbul yönlendirme grubundan İzmir yönlendirme grubuna taşımak için Exchange Server ın “operation mode” ayarı önem kazanır. Standart kurulumda Exchange server “mixe mode” ile gelir ve bu durumda benim yaptığım gibi “İstanbul” yönlendirme grubundaki ( routing Group ) “SERVER1” sunucusunu “İzmir” yönlendirme grubuna aktaramazsınız . Bunun için “operation mode” “native mode” olarak ayarlanmalıdır .

clip_image014

Bu değişiklikten sonra server ların taşınmasını izin verilir . Ancak örnekleme için yaptığım yukarıdaki yapıda iki adet yönetimsel grup bulunmaktadır ve şu anda bir server ı üyelik bazında her ne kadar diğer bir yönetimsel grup altındaki bir yönlendirme grubuna üye yapabiliyor olsam da Exchange Server ları direk olarak yönetimsel gruplar arasında taşıyamam. Tabi ki taşımada bir takım sınırlamalarda bulunmaktadır . Bunlardan biri , taşımak istediğiniz bir server ın dahil olduğu grup içerisinde “master” rolüne sahip olması ( şekil 2 de gösterilmiştir ) veya o yönlendirme grubu için BridgeHead server olması . Bu şartlar sağlandıktan sonra taşıma işlemi için ister “kes- yapıştır “ isterse “sürekle-bırak” yöntemini kullanabilirsiniz .