Standart işletim sistemi kurulumu, konfigürasyonu prosesinin en sıkıcı ve uzun tarafı genellikle driverlerın yüklendiği bölümdür. Senaryo genellikle şöyledir
Bir gün bilgisayarınız herhangi bir sebeple açılmaz, yada Windows sorunlarından sıkılıp bilgisayara format atmak gereksinimi duyarsınız. Hatta format atarsınız.
Windows kurulur, akabinde ve detayında, birçok sürücünün yüklenmediğini fark edersiniz.
Fellik fellik sürücü diskleriniz arasınız, internetten sürücü arama sıkıntısı baş gösterir. Eğer ethernet ve usb aygıtlarınızda yüklenmemişse bu daha da kötüdür. Ne download edebilirsiniz ne de flash diske yüklenen driverı format attığınız pc’ ye yükleyemezsiniz.
Saatler süren uğraşlar sonucu driverlarınız yüklersiniz, yada sinir harbine dayanamayıp, -“amaaan boşver, sonra hallederim deyip günü kapatırsınız..”
Driver Genius Pro, adı gibi gerçek bir driver dâhisi, uzmanı. Uygulama basitçe 3 şey yapıyor;
1- Driverlarınızı yedeklemek
2- Driverlarınız geri yüklemek
3- Driverlarınızı update etmek
Ben bu yazımda bu programın nasıl kullanılacağını ve tanıtımını naçizane, yerine getirmek istiyorum. Bu yazıda uygulamanın 9. Versiyonunu kullandım, daha
eski versiyonlarda olmakla beraber, bu sürüm Windows 7 desteğine sahip.
Uygulamanın kurulum aşaması, diğer pek çok x86 windows uygulaması gibi nextà nextàfinish ! Şeklinde seyrettiği için atlıyorum. Lisansı sözleşmesini
okuyun ve uygulmayı kurun.
Neyse, programı kurduktan hemen sonra çalıştırdığınızda, muhtemelen database in 30 günden daha eski olduğu için update edilmesi gerektiğini söyleyen bir uyarı alırsınız(Şekil 1) Şimdi update edip etmek istemediğinizi soran bir soru ile karşılaşırsanız, evet demeye çekinmeyin, çünkü çok uzun süren bir işlem değildir bu. Bu işlem, bilgisayarınızdaki sürücülerin en yeni versiyonlarını arayıp bulur, güncel database dışında hiçbirşey download etmez. Download işlemini daha sonra yapabilirsiniz. Ben bu soruya evet diyerek devam ettim, isterseniz geçebilirsiniz.
Şekil 1
Devam ederseniz aşağıdaki gibi bir update ekranıyla karşılaşırsınız.
Şekil 2
İşlem bittikten sonra, Finishe tıklayıp update i bitirin. Daha sonrasında programın ana ekranı açılacaktır, işte (Şekil 3 ):
Şekil 3
Driverların yedeklenmesi
Programı kurduğunuz bilgisayardaki tüm ama tüm driverları yedekleyebilirsiniz. Bunun için Ana ekrandaki Back Up Drivers’a tıklayın. Çok kısa bir arama tarama işleminden sonra Aşağıdaki ekranla karşılaşırsınız ( Şekil 4 )
Şekil 4
Bu kısımı biraz açıklayım:
Currently Used Drivers: Şu an kullanmakta olduğunuz donanımların driverları, örneğin bir disk denetleyicisi, açık ve sisteme takılı bir printer, cpu, usb denetleyicileri gibi…
Original Windows Drivers: Windows’un yüklediği standard driverlar. Mesela Standard PS2 mouse, Standard VGA, 104 tuşlu klavye gibi sıradan driverlar. Genelde gerek olmasada, fazla mal göz çıkarmaz diyoruz ve bunlarıda alıyoruz.
Disconnected Device Drivers: Sistemde şu an kullanmadığınız, ama yüklemiş olduğunuz aygıtların driverları. Mesela, çıkarmış olduğunuz, takılı olmayan usb disk, usb dongle, offline bir printer, scanner gibi şeyler.
Biz sorunsuz bir yedek ve geri dönüş için hepisini seçiyoruz ve Next’e tıklıyoruz.
Sonraki adımda, driverları nasıl ve nereye arşivleyeceğinizi seçersiniz. Arşivleme türlerini açıklayalım (Şekil 5) ;
Default: Tüm driverları belirttiğiniz bir klasöre ( birşey belirtmezseniz, belgelerinizdeki Driver Genius klasörüne, günün tarihiy isiminde bir klasörde saklanır ) yedeklersiniz. Bu seçenek, driverları daha sonra tek tek elle yüklemek içinde ideal bir seçenek
Zip archive: Bu seçenekle beraber tüm driverlar .zip uzantılı bir arşive depolanır. Avantajı, yerden kazanmanızı sağlar, driverlar erşivlenir, sıkıştırılır.
Self-Extracting Archive: Zip gibidir, sıkıştırma vardır ama driverlar .exe uzantılı bir dosyada saklanır. Bu dosyaya sonradan tıklandığında, size dosyaları açmak için bir klasör göstermenizi sağlar. Avantajı,, sıkıştırma, arşivleme ve zip uygulaması olmayan sistemlerde kullanabilmektir.
Auto installer Achive: Sıkıştırma, arşivleme yapar. Driverları bir Windows Installer dosyasında saklar. Avantajı, bu dosyanın yüklenebilir bir uygulama gibi olmasıdır. Yani tıklarsınız ve tüm driverları bir seferde yüklersiniz.
Ben default seçeneğini seçtim ve next ile devam ettim.
Şekil 5
Daha sonrasında, yedekleme işlemi başlar.
Şekil 6
Herhangi bir aksilikle karşılaşmazsanız, aşağıdaki gibi, işlemin başarılı olduğunu gösteren bir ekranla karşılaşırsınız.(Şekil 7)
Şekil 7
Driverların yedekten geri yüklenmesi
Driverları iki sebeple geri yüklersiniz: Ya Yeni windows kurmuşsunuzdur, driverlarınız eksiktir ya da bir driver kazayla silmiş veya güncellenmiş bir driverı stabil bulmayıp eski halini yüklemek istersiniz.
Eğer yeni Windows kurmuşsanız, yapacağınız ilk şey, Driver Genius pro 9 kurmak olmalıdır.
Driverları geri yüklemek için, programın ana ekranından “Restore Drivers” a tıklayın, aşağıdaki ekranı göreceksiniz (Şekil 8)
Şekil 8
Burayı kısaca açıklayım;
Restore drivers from previous backup seçeneği, aldığıız önceki herhangi bir tür yedeği ( default, zip archive, msi archive vb. ) seçersiniz ve Next e tıklayarak bunları yüklersiniz.
Browse my computer for driver backups seçeneği ise, daha önceden aldığınız yedeğin klasörünü yada dosyasını göstererek geri yüklemenizi sağlar. Bu seçeneği, yeni Windows kurulumunda kullanırsınız. Zaten önceki seçenek, yeni windows kurulumunda pasif olacaktır. Next diyelim ve devam edelim.
Şekil 9
Şekil 9 da da göreceğiniz gibi, sonraki adımda hangi driverları yüklemek istiyorsanız, seçin. Ben webcam ve ses kartı sürücülerini geri yükleyeceğim. Seçelim ve Next diyerek devam edelim.
Şekil 10 – Yükleme öncesi teyit sorusu: Evet, evet, evet
Şekil 11 – Yükleme işlemi
Yüklme tamamlanınca, donanım ve drivera bağlı olarak, sizden bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı istenebilir (Şekil 12)
Şekil 12
İşlem başarıyla tamalanınca aşağıdaki ekranı görürsünüz (Şekil 13)
Şekil 13
Programın diğer işlevleri: Update, problem giderme
Programın ana işlevi, yedek ve yedekten dönme. Ama bunun yanında, bu program sorunlu donanımları algılayıp sorunu giderebilir, driverların yeni sürümlerini indirip kurabilir.
Sisteminizdeki driverları inceleyip sorunları algılamak için ana ekrandaki “start scan” a tıklayın.
Şekil 14
Program benim bilgisayarımda 6 tane driverın güncel olmadığı uyarısında bulundu. Bunları seçiliyken Next’e tıklayın.
Şekil 15
Sonraki adımda, bu kritik sürücüleri artı varsa ek driverları da indirmek için, driverı seçin ve “download” u tıklayın. Ekrandaki listedeki tüm driver updatelerini indirmek için “download all” u tıklayın.
Burada, “View driver update details” isiminde bir link, seçtiğiniz driverın update in hakkında detaylı bilgi veren bir sayfaya sizi yönlendirecek. Örneğin Ati Display Drivers ı seçip bu linke tıklıyorum ( Şekil 16)
Şekil 16
Ati Driverını seçip download seçeneğini seçerek bu driver için update i indiriyorum.(Şekil 17 )
Şekil 17
İndirilen update edilmiş driverı yüklemek için, yükleme bittikten sonra, seçip, install butonuna tıklayınız.(Şekil 18)
Şekil 18
Şekil 19
Updatelerin bulunduğu pencereyi kapatmışsanız, ya da sonra yükleme yapmak istiyorsanız, “My downloads” a tıklayın, bu pencere aynen karşınıza gelir.
Programın kendi güncelleştirmelerini yapmak istiyorsanız, Live Update bağlantısını kullanmanız yeterlidir(Program ana ekranından ulaşabilirsiniz).
Desteklenen işletim sistemleri
- Windows 98/98SE
– Windows ME
– Windows 2000
– Windows XP/XP x64
– Windows Server 2003/Server 2003 x64
– Windows Vista/Vista x64
– Windows 7/7 x64
Unutmayın: Deneme sürümü kısıtlıdır, tüm driverları yedekleyip geri yükleyemezsiniz. Bu yazıda programın full sürümü kullanılmıştır.
Bir sonraki yazımda görüşene kadar iyi günler dilerim.
Özgür KOLUKISA