DPM 2007 ile Exchange Server Verilerinin Yedeklenmesi

 

Mail sunucuları hepimizin bildiği gibi günümüzdeki çoğu şirketin vazgeçilmez parçaları olmuştur. Günlük işlerimizi takip etmek, iş arkadaşlarımızla irtibat kurmak gibi pek çok özelliği vardır mail sunucularının. Böyle önemli bir sistemin yada servisin de mutlaka sürekliliği ve güvenliği sağlanmalıdır.

Günümüzde şirketlerin hemen hepsinin artık bir mail sunucusu vardır. İster şirket içinde olsun isterse şirket dışında olsun ama mutlaka bir mail sunucuları vardır.

Biz bu makalemizde DPM 2007 ile şirketimizde kullandığımız Microsoft Exchange Server servisinin verilerinin nasıl koruma altına alındığını inceleyeceğiz.

Data Protection Manager 2007 ile sunucularımızdaki verileri korumaya başlamadan önce mutlaka Protection Agent’lar ve gerekli güncellemeler yüklenmelidir. Biz daha önceki makalelerimizde Protection Agent yüklemelerini gerçekleştirmiştik. Exchange Server üzerinde Agent yüklü mü değil mi bir kontrol edelim.

 

image001

 

DPM 2007 yönetim konsolunu açıyoruz ve Management sekmesinden Agents sekmesine geçiyoruz. Görüldüğü gibi EXC2007 isimli sunucumuzda Agent yüklü durumdadır ve Agent Status de OK’dir. Bu durumda biz Exchange Server verilerini koruma altına alabiliriz.

Verileri koruma altına alabilmemiz için DM yönetim konsolundan Protection bölümünden Exchange Server için bir Protection Group oluşturmamız gerekir. Daha önceki makalelerimizde yine diğer sunucularımız için Protection Group’lar oluşturmuştuk. Şimdi de Exchange Server için oluşturacağız.

DPM 2007 üzerindeki son duruma bir bakalım öncelikle.

 

image002

 

Evet şekilde de görüldüğü gibi daha önceden DPMSRV isimli sunucumuzun üzerindeki bir SQL veritabanını koruma altına almışız ve yine System State ile ilgili bir Protection Group oluşturmuşuz. Sıra Exchange Server için Protection Group oluşturma işlemlerinde.

Bu işlemler için Protection sekmesinde iken Actions menüsünden Create protection group tıklayarak sihirbazımızı başlatıyoruz.

 

image003

 

Bir sonraki aşamada şekilde de görüldüğü gibi Exchange Server ile ilgili veritabanlarının seçilmesi var. Görüldüğü gibi All Exchange Storage Groups altındaki vertabanlarını seçiyoruz.

NOT : Bu kısımda eğer ID:31008 numaralı hatayı alıyorsanız KB940349 numaralı güncellemeyi yüklemeniz gerekir. Bu güncelleme paketi koruma altına alınacak olan bütün sunuculara kurulmalıdır.

image004 

 

Evet, güncelleme paketimizi de yukarıdaki gibi kuruyoruz ve daha sonra bir üst resimde de görüldüğü gibi Exchange Server ile ilgili vertabanlarını seçiyoruz ve devam ediyoruz.

 

image005

 

Bir sonraki aşamada verilerin koruma yöntemini belirliyoruz. Burada yine iki seçenek var. Bunlar;

1)      Short Term protection : Disk üzerine alınan kısa dönemli olarak tanımlanan koruma yöntemi.

2)      Long Term protection : Yedekleme kartuşlarına alınan ve uzun süreli koruma olarak tanımlanan yöntemimizdir.

Ancak bizim sunucumuza bağlı bir yedekleme ünitesi olmadığı için biz şimdilik Disk üzerinde verilerimizi koruma altına alacağız. Seçimimizi yapıyoruz ve devam ediyoruz.

 

image006

 

Bu aşamada Exchange server ile ilgili seçenekler vardır. Eseutil ile ilgili işlemlerin yapılması karşımıza geliyor. Bu yapının düzgün bir şekilde çalışabilmesi için C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\Bin klasörü içinde bulunan ese.dll ve eseutil.exe dosyalarını DPM 2007’nin kurulu olduğu sunucudaki C:\Program Files\Microsoft DPM\DPM\Bin klasörünün içine kopyalıyoruz.

Kopyalama işlemi bittikten sonra artık diğer aşamaya geçebiliriz.

 

image007

 

Bu aşamada ise senkronizasyon zamanlamalarını gerçekleştireceğiz. Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi her 15 dakikada bir senkronizasyon yaptırabiliriz. Bu süreyi 24 saate kadar yükseltme seçeneğimiz vardır. Yine bir alt bölümde yer alan Recovery Point’lerin oluşturulması ile ilgili tercihler vardır. Seçimimizi yapıyoruz ve devam ediyoruz.

 

image008

 

Disk tabanlı bir koruma yapacağımız makalemizin önceki bölümlerinde bahsetmiştik. Şekilde de görüldüğü gibi disk ile ilgili bölüm karşımızda ve Total data size kısmında şuan bizim Exchange Server üzerinde var olan verinin boyutunu göstermektedir. Test sunucumuz olduğu için üzerinde çok fazla mail kutusu yok ve dolayısı ile veri de yok. DPM tarafından ayrılan disk alanını da görebiliyoruz. Eğer istenirse Modify tıklanarak değerler düzenlenebilir.

Disk ile ilgili düzenlemelerimizi yaptıktan sonra devam ediyoruz.

 

image009

 

Senkronizasyon (Replica) yapılması ile ilgili seçimimizi belirliyoruz. Otomatik olarak veya manuel olarak. Tercih sizin.

 

image010

 

Özet kısmında DPM servisinin Exchange Server için bir koruma grubu oluşturmaya hazır olduğunu görüyoruz. Eğer bir düzenleme yapılmayacaksa Create Group tıklanarak grubumuzu oluşturuyoruz.

 

image011

 

Grubumuz oluşmuş durumdadır.

 

image012

 

Protection Group oluşturulduktan sonra bir süre için beklememiz gerekir. Bu süre zarfında DPM 2007 gerekli senkronizasyonları (Replikasyon) gerçekleştirecekti. İlk defa Exchange Server ile ilgili verileri DPM üzerindeki disklere kopyalayacaktır. Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi replikasyon yapılmaktadır.

 

image013

 

Evet, replikasyon tamamlandı ve görüldüğü gibi Exchange Server ile ilgili verilerin koruma durumu gerçekleşmiştir. Bundan sonra bizim tanımladığımız aralıklarda Exchange Server verileri DPM 2007 üzerindeki disklere senkronize edilecektir.

 

image014

 

DPM üzerindeki Disk Yönetimine gidersek eğer yukarıdaki tablo ile karşılaşırız. Görüldüğü gibi DPM 2007 her koruma grubu için disk üzerinde alanlar ayırmaktadır.

Evet, arkadaşlar bu makalemizde Exchange Server ile ilgili verilerin korunması ile ilgili işlemlerimizi gerçekleştirdik. Bir sonraki makalemizde ise DPM 2007 ile koruma altına (yedek) aldığımız verileri tekrar DPM 2007 ile geri (Recovery / Restore) yükleyeceğiz.

Kaynak:

https://technet.microsoft.com/en-us/library/bb808729.aspx

Mümin ÇİÇEK