Bir önceki makalemiz olan DPM 2007 ile Exchange Server Verilerinin Yedeklenmesi isimli makalemizde Exchange Server mesajlaşma sistemlerimizin DPM ile nasıl yedeklendiğini incelemiştik ve gerekli yedekleme işlemini yapmıştık. Bu makalemizde ise Exchange Server verilerinin geri yüklenmesi (Restore) edilmesi ile ilgili işlemlerimizi gerçekleştireceğiz.
Öncelikle Exchange Server’ımızın son durumuna bir bakalım.
Görüldüğü gibi DPM Exchange Server ile iligli koruma işlemlerini gerçekleştirmiş durumdadır. Eğer isterseniz Exchange Server üzerinden verilerden bazılarını silebilirsiniz.
DPM yönetim konsolundan Recovery bölümüne geçiyoruz ve şekilde görüldüğü gibi Exchange Server ile ilgili verilerimizi seçiyoruz. Recovery Point seçimimizi yapıyoruz ve Zaman dilimini seçiyoruz. Ardından da hemen alt taraftan Mailbox Database seçiyoruz ve Recover diyoruz.
Recover işlemine başlamadan önce Exchange Server üzerinde kullanılmakta olan Exchange veritabanlarının bu geri dönüş işlemine hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun için de;
Şekilde görüldüğü gibi Mailbox Database özelliklerine gidiyoruz ve This database can be overwritten by a restore seçiyoruz ki başarılı bir şekilde geri dönüşü yapabilelim. Aksi taktirde geri dönüş gerçekleşmez. Evet, artık Recover işlemine başlayabiliriz.
Actions menüsünden Recover tıkladıktan sonra karşımıza yukarıdaki bilgiler gelmektedir. Recovery ile ilgili genel bilgiler verilmektedir. Next ile devam ediyoruz.
Evet bu kısımda ise geri dönüş işleminin nereye yapılacağı ile ilgili seçenekler karşımıza geldi. Bu kısımda 5 tana farlı seçenek var gördüğünüz gibi ve bunlardan sadece bir tanesi aktif ve seçili durumdadır. Bunun sebebi bizim Recovery Point zamanı olarak Latest seçmemizdir. Makalemizin devamında diğer seçenekleri de inceleyeceğiz. Biz şimdilik Recover to original Exchange Server location seçeneği ile devam ediyoruz.
Karşımıza Recovery ile ilgili diğer seçenekler gelmiş durumdadır. Bu kısımda Mount the database after they are recovered seçeneği göze batan bir seçimdir. Recovery sırasında Exchange Server veritabanları Dismount edilecek ve başarılı bir geri dönüş olursa veritabanları Recovery işlemi biter bitmez Mount edilecektir. Yine burada SAN Recovery seçeneği mevcuttur. Ayrıca Notification seçeneği ile bilgilendirme mesajları gönderilebilir.
Devam ediyoruz…
Özet kısmına geldik. Bu kısımda bize yapmakta olduğumuz Recovery işlemi hakkında bilgi verilmektedir. Recovery items kısmından Mailbox Database.edb seçiyoruz ve Recover tıklıyoruz.
Recovery işlemi devam ediyor.
Recovery işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Close ile sihirbazımızı sonlandırıyoruz.
Exchange Server yönetim konsolundan son duruma bir göz atarsak eğer veritabanlarının durumunun Mounted olduklarını göreceğiz.
Evet, veritabanlarımızın dönüşünü gerçekleştirdik. Şimdi biraz da diğer Recovery seçeneklerimize bir göz atalım.
Evet şekilde de görüldüğü gibi bir nevi makalemizin başlangıcına geri dönmüş gibiyiz. Aynı adımları tekrarlayacağız. Recovery bölümünden Exchange Server ile ilgili veritabanlarımızı seçiyoruz, Recovery Point seçiyoruz ve bir zaman seçimi yapıyoruz. Bu sefer dikkat ederseniz Latest seçmiyoruz ve bir zaman seçtim 2:16’ya geri dönüş yapacağız. Mailbox Database seçtikten sonra Recover ile devam ediyoruz.
Recovery ile ilgili seçimlerimiz karşımızda.
Recovery yönetiminin seçimine geldi sıra. Görüldüğü gibi diğer seçeneklerimiz aktif oldu ve birinci seçeneğimiz pasif duruma geçti. Şimdi kısaca bu seçenekleri inceleyelim;
Recover to another database on an Exchange Server : Bu seçenek sadece Exchange Server 2007 için geçerlidir. Makalemizin ilk başlarında da görmüştük Recovery Point için Latest seçilirse bu aktif olmaz. Ayrıca bu seçeneğin başarılı olması için var olan bir veritabanı seçilmelidir ve geri dönüş yapılan veritabanı onun üzerine döndürülecektir. Ancak Exchange Server vertabanları geri dönüş için hazırlanmalıdır. Yani geri dönüş için yazılabilir hale getirilmelidir. Makalemizin ilk başlarında bu işlemi yapmıştık.
Recover to Recovery Storage Group : Exchange Server 2007 için geçelidir ve yine Latest seçilirse aktif olmaz.
Copy to a network folder : Yine diğer seçeneklerde olduğu gibi Latest seçilirse aktif olmaz. DPM 2007 bizim network üzerinde seçtiğimiz bir lokasyona verileri kopyalacaktır. Kopyalama sonucunda;
DPM_Recovery_Point_timestamp\DPM_Recovered_At_timestamp\Servername\Exchange application\Database name\Files
Yukarıdaki gibi bir klasör dizisiz oluşturacaktır. Ve altında da Exchange Server ile ilgili veriler olacaktır. Hedef sunucuda DPM Agent ve Eseutil aracı yüklü olmalıdır. Exchange Server barındıran her sistem yöneticisi bu işlemi mutlaka yapmıştır. Exchange Server verilerini farklı bir lokasyona alıp servisleri tekrar başlatıp daha sonra da yeni oluşturulan veritabanlarının üzerine eski veritabanlarını kopyalanır. Ardından da Eseutil aracı ile veritabanı işlemleri yapılır. Bu genelde Exchange Server’ın normal çalışmadığı durumlarda yâda servislerle ilgili sıkıntılar oluştuğunda kullanılan bir yöntemdir.
Copy to tape : Diğer seçeneklerde olduğu gibi Latest seçilirse bu seçenek aktif olmaz. Eğer sisteminize bağlı bir yedekleme ünitesi varsa ve kartuşlara yedek alıyorsanız seçilen Exchange Server verilerinin yedekleme ünitesine kopyalanmasını sağlar.
Evet, geri dönüş (Recovery) yöntemlerimizi kısaca inceledikten sonra devam edebiliriz. Biz şimdilik bu makalemizde network üzerindeki bir klasöre dönüş yapacağız. Dönüşten çok kopyalama yapacağız desek yeridir.
Görüldüğü gibi network üzerinde bir path tanımlaması yapıyoruz.
Bu kısımları makalemizin başında anlatmıştık.
Özet bilgisi ve ardından da Recover ile işlemimizi başlatıyoruz.
Recovery işlemi başarılı bir şekilde tanımladığımız klasöre gerçekleştirildi.
Exchange verilerinin bulunduğu klasör ve içeriği.
Evet böylece Data Protection Manager 2007 ile Exchange Server verilerinin geri dönüşü ile ilgili işlemlerimizi de tamamlıyoruz. Yaptığımız işlemlerde öncelikle Exchange Server verilerinin orjinal lokasyonuna geri yükledik (Recovery). Ardından da Exchange Server verilerini network üzerindeki bir klasöre kopyaladık.
Bir sonraki makalemizde ise Recovery Storage Group kullanarak DPM 2007’nin de güzelliklerinden yararlanarak kişiye ait olan mailbox ve içeriğini kurtarma işlemlerini gerçekleştireceğiz.
Kaynak :
https://technet.microsoft.com/en-us/library/bb795844.aspx
https://technet.microsoft.com/en-us/library/bb808729.aspx
Mümin ÇİÇEK