Protection Group : Koruma altına alınmış olan sunucu ve bilgisayarların üye oldukları bir gruptur. Bu grup yapısıyla biz istediğimiz sunucuları ve bilgisayarları koruma altına alabiliriz. Daha doğrusu eğer bir sunucu ve bilgisayar böyle bir gruba üye edilirse DPM 2007 tarafından koruma altına alınmış olur.
DPM 2007’nin desteklediği koruma gruplarına kısaca bakmak gerekirse;
Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi ürünler, korunabilir veriler ve geri yüklenebilir yapıları görüyoruz.
Bir sunucu veya bilgisayar üzerindeki verileri korumak istersek eğer böyle bir grup oluşturulması şarttır.
Evet şimdi bizde daha önce Protction Agent yüklemesini yapmış olduğumuz sunucularımızın üzerindeki verileri koruma altına almak için birkaç tane Protection Group oluşturalım.
Öncelikle DPM 2007 yönetim konsolunu açıyoruz ve ardından Protection sekmesine geçiyoruz. Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi şimdiye kadar koruma altına alınmış bir sunucu olmadığını görüyoruz. Hemen sağ taraftaki Actions menüsünden Create protection group tıklıyoruz ve devam ediyoruz.
Sihirbazımız işbaşında. Görüldüğü gibi ilk adıma geldik ve bu kısımda sadece bilgi amaçlı bir iki not var. Daha sonra Next ile grup oluşturmaya devam ediyoruz.
Bir sonraki aşamada ise karşımıza bu oluşturmakta olduğumuz Protection Group bünyesinde hangi sunucuların koruma altına alınacağını belirliyoruz. Tek bir Protectin Group üzerinde eğer istersek bütün sunucularımızın verilerini koruma altına alabiliriz. Ancak ayrı ayrı grupların oluşturulması yönetim açısından çok daha verimli olacağı kesindir.
Ben yukarıda oluşturmakta olduğum Protection Group’ta DPM 2007’nin veritabanını koruma altına alacağım ve görüldüğü gibi DPMSRV altındaki DPMDB seçiyorum ve hemen sağ taraftaki Selected Member kısmına geçiyor. Daha sonra Next ile devam ediyoruz.
Bir sonraki aşamada ise karşımıza oluşturmakta olduğumuz grupla ilgili bazı ayarlar gelmektedir. Burada iki farklı seçenek vardır;
Disk üzerinde verilerin korunması : Bu yapı kısaca short-term protection yani kısa dönemli koruma anlamına gelmektedir. Bu yapıda bütün veriler DPM 2007 üzerinde tanımlanmış olan disklerde tutulur. Dolayısı ile disklerde verileri uzun süreli ve güvenli bir şekilde tutma şansımız biraz daha azdır. Dsikler hasar görürse verileri kurtarma şansımız olmayabilir. Ayrıca diskleri taşıyamadığımız için de sabit kalır ve herhangi bir Disaster durumunda hiçbir verimizi kurtaramayabiliriz.
Yedekleme kartuşları ile veri koruması : Bu yapı ise long-term protection yani uzun dönemli yada süreli olarak adlandırılmaktadır. Sebebi ise verilerin tamamının bir yedekleme kartuşlarında tutulmasıdır. Böylece daha güvenli bir halde verilerimizi saklamış oluruz. Mobilitesi de fazla olduğu için şirket dışında da saklayabiliriz. Örneğin bir bankanın kasasında yada bir iş ortağımızın sunucularında gibi. Böyle çalışan pek çok müşterimiz oldu. Disaster durumunda da verilerimizi güvenli bir şekilde geri getirebiliriz.
Ancak benim sunucumda şuan bir backup ünitesi olmadığı için ikinci seçenek aktif değildir.
Bir sonraki aşamada koruma altına aldığımız verilerimizin nasıl ve hangi aralıklarla korunacağı yada nasıl DPM 2007 üzerinde tanımlanmış olan disklere replike edileceği hakkındaki detayları göreceğiz.
Biz yukarıdaki şekilde disk seçimimizi yaptıktan sonra Next ile devam ediyoruz.
Evet görüldüğü gibi bizim tanımlayacağımız zamanlarda DPM 2007 gerekli planı hazırlayacak ve kullanıma koyacak. Şekile bakılırsa eğer yedekleme yapısı ile ilgili zaman dilimlerinin tanımlanmasını gerçekleştiriyorz. Ayrıca haftanın hangi günlerinde bu yapının çalışacağını ve yedeklemeyi yapacağını da Days of the week sekmesinden tanımlayabiliyoruz. Seçimlerimizi yaptıktan sonra Next ile devam ediyoruz.
Bu kısımda ise Storage Pool’da bulunan diskimizden ne kadarlık bir alanın koruma için ayrılacağını belirliyoruz. Görüldüğü gibi 900 MB olan DPMDB boyutu için 3.62 GB bir alan ayrılmış durumdadır. Eğer istenirse Modify tıklanarak bu değerler değiştirilebilir. Hemen altta ise Storage pool details sekmesinde benim DPM sunucumda var olan diskler hakkında bilgi alabiliyoruz. Şuan benim DPM sunucumda tek bir disk var ve onun da kapasitesi 28.68 GB’tır. Şimdiye kadar hiçbir koruma grubu oluşturmadığım için de kullanılan alan 0 KB olarak görülmektedir.
Bir sonraki aşamada ise Replica Creation Method seçimini yani kaynak sunucu ile DPM üzerinde tanımlamış olduğumuz Protection Group üzerinde tutulan verilerin ne zaman replike edileceğidir. Burada iki seçenek vardır ;
Automatically : DPM verileri otomatik olarak network üzerinden replike eder. Yine bu kısımda Now ve Later gibi seçenekler de mevcuttur.
Manually : Eğer replikasyon olayını ben manuel olarak yapacağım diyorsanız bu seçenekle devam edebiliriz.
Özet kısmına bir bakacak olursak eğer; şekilde de görüldüğü gibi Protection Group Members altında DPMSRV\DPMDB görüyoruz. Burada ben DPM sunucum üzerindeki bir SQL veritabanını koruma altına alıyorum. Potection group settings kısmında ise bu korumanın bir Short-term yani kısa dönemli bir koruma olduğunu ve geri dönüş noktalarının hangi zamanlarda oluşturulacağını görebiliyoruz.
Eğer bir yanlışlık ve değişiklik yapılmayacaksa Create Group tıklanarak grup oluşturulur.
Protection Group başarılı bir şekilde oluşturuldu ve Close tıklayarak sihirbazı sonlandırıyoruz.
Protection Group’un son durumuna bakmak gerekirse eğer, DPM yönetim konsolundan Protection sekmesinden görebiliriz. Şekilde de görüldüğü gibi Protection Group oluşturulmuş ve durumu da OK’dir. Bölyelikle DPMSRV isimli sunucumuz üzerindeki bir veritabanını güvence altına almış bulunuyoruz.
Daha önce de bahsetmiştim her koruma altına alınacak sunucu için ayrı ayrı Protection Group oluşturmamız yönetim açısından bizlere çok faydalı olacaktır.
DPM 2007 üzerindeki diskimizin durumuna bakarsak eğer yukarıdaki tablo ile karşılaşıyoruz. Görüldüğü gibi disk yapısı görülüyor. Burada eğer oluşturulan bölümlerden birisine tıklayıp da özelliklerine gittiğinizde aslında bunun bir Mount Point olduğunu göreceksiniz ve Change Drive Letter and Paths tıklarsanız bu Mount Point’in nereden geldiğini görebilirsiniz. Bu işlemi yine DPM yönetim konsolundan da yapabilirsiniz. Protection sekmesinden Replica Path tıklarsanız aynı sonuca ulaşmış olursunuz.
Bu makalemizde bir sunucu üzerindeki bir veritabanının nasıl korunacağı ile ilgili işlemleri açıklamaya çalıştım. Makalemizde de görüldüğü gibi DPM 2007 ile Exchange Server, File Server, SharePoint Portal Server, SQL Server gibi sunucularımızı çok rahatlıkla koruma altına alabiliyoruz.
Kaynak:
https://technet.microsoft.com/en-us/library/bb808866.aspx
Mümin ÇİÇEK