Çalışma Performansınızı Nasıl Ölçersiniz?

Corona virus nedeni ile herkes uzaktan çalışma derdine düşmüşken uzun yıllardır bu konuda alt yapı ve tecrübeye sahip şirketler ise sınırlı personelden ya da iş tanımı daha net olan personelden bir den tüm personelin uzaktan çalışma modeline dönmesi üzerine performansa yoğunlaşmış durumda. Bu da aslında gayet normal, yıllardır VPN kullanan remote erişimi nasıl güvenli yaparım? Şirket verileri kişisel bilgisayarlara nasıl aktarılmazın derdinde iken hiç VPN gibi bir teknolojiyi bilmeyen firmalarda VPN ile tanıştı.

Gelelim konumuza, aslında benimde bu tür programlar ile tanışmam 4 yıl önceye dayanıyor. Bir müşterimden gelen talep üzerine bir kaç tanep programı araştırmış ve içlerinden en çok Activtrak programını beğenmiştim.

Peki gerek şirket olarak gerekse bireysel olarak bunu nasıl ölçeriz. Bu konuda piyasada bir kaç tane iyi ürün bulunmaktadır. ActivTrak ve TimeDoctor bunların en çok bilinen ve kullanın örnekleridir. Burası aslında çok önemli, ne yazık ki piyasa da çok farklı iki talep birbirine çok karıştırılıyor. Uzak izleme ile performans çok farklı, örnek müşterimden talep geliyor ürünü anlatırken şu soru geliyor, patron şak diye istediğinde çalışanın ekranını görüyor mu? Dedim o farklı bir konu ve şahsen o konulara ticari anlamda da çok girmiyorum. Bu örnekleyeceğim programlarda eğer “isterseniz” belirli aralıklar ile ekran görüntüsü alıyor ama bana gelen müşterilerin çoğunluğu kurumsal ve amaçları insanların ekranlarını izlemek değil de hangi program da ne kadar vakit geçirdikleri, en üretken saatlerini öğrenmek istiyorlar. Bu nedenle bende tecrübelerimi paylaşıyorum.

Program nasıl çalışıyor? İnsan kaynakları veya yetkili bir kişi hesap oluşturıp agent üretiyor, bu agent yani yazılımları GPO ile, SCCM ile veya link yolu ise insanlara dağıtabiliyorsunuz. Dağıtım tamamlandıktan sonra ise merkezi ekranlardan kullanıcılarınız hakkında raporlar alabiliyor veya isterseniz bir takım yasaklamalar yapabiliyorsunuz.

Örnek iki ekran görüntüsü paylaşıyorum ki bunları zaten internet üzerinde sizde bulabilirsiniz. Bu da benim ekran görüntülerim, son 1 haftaya ait;

Öncelikle 5 gün normal mesai için toplam 40 saat çalışmamız beklenir, ancak hepimiz biliyoruz ki çay, kahve, yemek, sigara, toplantı derken ortalama çalışanların ofis ortamında maksimum 3 saat verimli çalıştığını görebiliyoruz. Ben evde ne yapmışım? Toplam 53 saat bilgisayar başında kalmışım, ama dikkat edin bu bilgisayarın açık olduğu süre değil, burası çok önemli, 53 saat bilgisayarın başında aktif çalışmışım. Bu çalışmanın 7 saati web sitelerinde geçerken toplam 42 saat Application olarak sınıflandırılan office, RDP, VPN, anydesk ve benzeri destek hizmetleri ve şirketim için aktif olarak çalışmışım.

Aşağıdaki ekran en üretken olduğum saatleri gösteriyor;

Bazen insanlar soruyor, bu kadar işe nasıl yetişiyorsun? Aslında basit sabah 9 da bilgisayarın başına oturup gece yarısına kadar çalışırsan yetişirsin :) Tabiki her günüm böyle değil, sonuçta ortalamayı paylaştım.

Mesela burada bir hayli akşam saatlerinde pasif kalmışım, kesin kızları ile oynuyorumdur :)

Bu ve benzeri pek çok rapor alabiliyorzunuz. Bir kaç erkan daha paylaşıyorum

Benim için güzel olan bu hafta her gün en az 8 saat ve üstünde üretken bir şekilde iş çıkardım.

Ürün gerçekten çok başarılı ve ne yazık ki makale ile anlatmak gerçekten çok mümkün değil, benim de amacım zaten tek tek menüleri anlatmak değil.

Evet amacım bu günlerde aktif müşterilerim olsun, ÇözümPark Bilişim Portalı forumlarından olsun gelen bu tür sorular için ortak bir blog yazısı yazarak yazarlı olmak istedim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.