Bu bölümde Bart PE Boot CD ile sistemi açıp yeniden geri yükleme işlemlerinin nasıl yapıldığına değineceğim. Bunun için makalemin birinci bölümünde oluşturduğum Bart PE Boot Cd ile işlemime kaldığım noktadan devam ediyorum.

Bu CD’nin çalıştığı andaki ekran görüntüsünü almak için sanal makinelerimden birini bu CD’den boot ediyorum.

Bu ekran, Bart PE CD’sine kurulu olan Windows’un hepimizce bilinen meşhur açılış ekranı, normal sistem açılışından bir farkı yok.

Nihayet Windows’un biraz modifiye edilmiş bir hali karşımızda. Başlat butonuna yerine burada “GO” var, işlev aynı. Ağ desteği isteyip istemediğimiz soruluyor, ağla bir işim olmadığı için ben “No” butonuna bastım.

Sistem komut almaya hazır olunca “GO->Run” (Türkçe Windows’taki “Başlat->Çalıştır” durumu) seçenekleri ile “Çalıştır” penceresini getirdim ve buradan “Gözat”ı seçtim

“Gözat”ı seçtikten sonra “Programs\Acronis” dizinindeki “TrueImage.exe” çift tıklayarak veya “Aç” butonuna basarak seçiyoruz.

“Tamam” butonuna bastıktan sonra Acronis çalışmaya başlıyor.

Acronis’in Universal Restore eklentili hali karşımızda (pencere başlığında da görüleceği üzere Acronis True Image Echo Enterprise Server with Acronis Universal Restore yazıyor). “Recovery” seçeneğini seçerek sistemi geri yüklemek için gerekli aşamaları başlatabiliriz.

Kısa tanıtım ekranını “Next” butonuna basarak geçiyoruz.

Geri yüklemeyi yapacağımız imaj dosyamızı seçiyoruz.

Nelerin geri yükleneceğini seçiyoruz. İlk seçeneği seçerek bir partisyonu veya bütünüyle bir diski geri yüklemek istediğimi belirtiyorum. İkinci seçeneği seçerek sadece belirli dosya veya dizinleri de geri yükleme şansımız var.

MBR’yi (Master Boot Record/Ana Açılış Kaydı) veya Bölümü (NTFS (C:)) birlikte veya ayrı-ayrı yükleme şansımız var. MBR’de herhangi bir modifikasyon olmadığı için (Paragon-Boot Manager veya Acronis Startup Recovery Manager gibi 3. Parti bir yazılım tarafından herhangi bir işleme tabi olmadığı için) bu seçeneği seçme gereği duymuyoruz. İstediğimiz sadece “C” partisyonunun olduğu gibi yani üzerinde kurulu işletim sistemi vs. ile geri yüklenmesi ve aygıt sürücüleri tanıtılmış olarak sistemin çalışmaya başlaması.

Geri yüklemenin hangi sürücü/partisyon üzerine yapılacağını seçiyoruz.

Geri yüklemenin yapılacağı sürücüdeki partisyonun türünü “Active” olarak belirliyoruz çünkü bilgisayarımız açılırken bu partisyondan açılacak yani bu partisyon “Bootable” (bilgisayarı açabilir) olarak belirlenecek.




İşte en can alıcı kısım burası, çünkü tüm çabalarımızın karşılığını almamızı sağlayan bu bölüm. Burada “Use Acronis Universal Restore” seçeneğini seçiyoruz.




“Set the options manually” seçeneğini seçerek program için geçerli ayarlardan bazılarını değiştirmek istediğimizi belirtiyoruz.

Windows tabanlı sistemleri kurarken sabit diskimizin üzerinde bulunduğu yapıya ait aygıt sürücülerini (SATA/SCSI/RAID vs. gibi)F6 tuşuna basarak belirttiğimiz hepimizce aşikâr , Acronis Universal Restore’da ise bu işlemi “Specifying Mass Storage Drivers”ı seçtikten sonra sağ tarafta beliren “Search for device drivers in the following locations” kutusunu işaretleyerek yapıyoruz. Daha sonra “Add” butonuna basarak SCSI veya RAID gibi aygıtların sürücülerinin bulunduğu dizinleri gösteriyoruz.

Sürücülerin bulunduğu dizini seçtikten sonra “Ok” butonuna basıyoruz.

Görüldüğü gibi sürülerimizin bulunduğu dizini Acronis Universal Restore’a tanıtmış olduk. Bundan sonra herhangi bir aksilik çıkmaz ise sistemimizde bulunan SCSI veya RAID aygıtlarının sürücülerini sistem geri yükleme esnasında kendisi kuracak ve tanıtacak.

Artık sistemi geri yüklemeye hazırız, “Proceed” butonuna basarak sistem geri yüklemeyi başlatabiliriz.
Geri yükleme işlemi bittikten sonra ML110 üzerindeki Windows SBS 2003’ün açılması için yaklaşık 5 dakika bekledim ve parola ekranı karşıma geldi işlerin bir kısmının yolunda gittiğinin göstergesiydi bu. Parola ekranından sonra sistem normal çalışma düzenine geldi ve herhangi bir sürücü vs. istemedi çünkü kurulum aşamasında zaten bunları tanıtmıştım. Windows SBS 2003 aktivasyon için 3 günüm kaldığını belirten bir uyarı verdi ve çalışmaya devam etti, çünkü kurulu olduğu donanımda ciddi farklılıklar meydana gelmişti, ML350’den ML110’a taşımıştım. AD sınaması için istemcilerden birinden oturum açtım ve SQL Server’a yönelecek birkaç işlem yaptım, her şeyin sorunsuz çalıştığınız görünce ML110’u kapattım. Artık ML350’de donanımsal bir sorun meydana geldiğinde ne yapmam gerektiğini çözüme kavuşturmuş oldum.
– ML350’yi kapatarak sistemden çıkaracağım,
– Taşınabilir sabit diskimi ML110’a takacağım,
– Bart PE CD’si ile ML110’u açarak bu yine aynı CD üzerinden “Acronis True Image Echo Enterprise Server with Acronis Universal Restore”u çalıştıracağım,
– Taşınabilir sabit diskimdeki imajı ML110 üzerine “Use Acronis Universal Restore” seçeneğini seçerek ve ML110’un sürücülerini göstererek yazacağım,
– ML110 yeniden başlatarak Windows SBS 2003’ün kaldığı yerden çalıştığını görerek sıcak çikolatamın boğazımdan geçişinin tadına varacağım J
Her ne kadar amacım Acronis’i anlatmak değildiyse de yine de senaryomun bütünlüğünü bozmamak ve tam bir çözüm yolu aktarabilmek adına Acronis’te geçtiğim aşamaları yazmak ihtiyacı duydum. Bu makalede bir P2P türevini görmüş olduk, bilgi işlemci kurcalamadan durmaz ilkesine ters düşmemek için P2V türevini de denedim, o da gayet güzel çalıştı, onu da kısmetse bir sonraki makalemde sizlerle paylaşacağım. Görüşmek üzere esen kalın
Süleyman GÜNEL