BartPE ile ATI Kullanimi Bolum 1

 

Herkese merhaba, bu ilk makalemde sizlere benim başıma gelen ve sizlerinde başına gelebilecek bir felaket senaryosunda kullanılabilecek çözüm yollarından birini anlatmaya ve bu kapsamda BartPE CD’si üzerinde Acronis ve Universal Restore kurulumu hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Makalemin amacı “Acronis True Image Echo Enterprise Server with Acronis Universal Restore”un (bundan sonra kısaca “ATUR” diyeceğim) incelenmesi değil çünkü bu başka bir makalede zaten anlatıldı.

Makalemi hikâyesi ile birlikte anlatmak istiyorum ki daha iyi akılda kalabilsin. Efendim bir şirketin bilgi işlem yöneticiliğini yapmaktayım. Sorumluluğum altında esasen bir adet HP ML350 ve iki adet ML110 tipi sunucular ve bunlara bağlı yaklaşık yirmi adet istemci bulunmakta. ML350 üzerinde Windows SBS 2003 ve AD (“Active Directory” yerine bundan sonra “AD” kısaltmasını kullanacağım) koşmakta. ML110’lardan biri ise boşta duruyor. Bende boştaki ML110 üzerine ESX Server 3.5 kurarak sanal sunucu senaryolarımı test ediyorum (Bu cümleyi boşuna yazmadım çünkü sonraki makalemde ana sunucumuz (ML350) üzerindeki SBS 2003’ü nasıl sanallaştırdığımı anlatacağım). Şirkette yeni göreve başladığım için mevcut yedekler vs. konusuna henüz vakıf olabildim ve bunun akabinde her bilgi işlemcinin duyduğu zaman yüzünde hafif bir tebessüm belirten düşünce benimde aklımda dolaşmaya başladı; “Ya sistem çökerse ?”. Bu durumun her zaman olası 2 cevabı olmuştur.

          Yeniden kurmak (kendi psikolojinizde dahil olmak üzere)

          Yedeklerden geri almak (doğum günü pastasına üflemek kadar keyifli)

Güzel ama yedeklerden geri alacağımız sistemde donanım arızası var ise ne yapacağız, yeniden kurmaktan başka çaremiz olmadığı gibi eğer aşina olduğumuz sunucudan başka bir sunucu üzerine kurulum yapacak isek tüm o sürücü arama ve tanıtma işlemleri de bizi bekliyor olacak. Ben bu felaket senaryosunu kafamda canlandırdım, ML350 çökerse elimde sadece boştaki ML110 kalıyor ve o da donanım olarak hayli farklı, üstüne yeniden Windows SBS 2003 kurmak, üzerindeki tüm istemciler ve SQL Server ile yeniden ayağa kaldırmak ciddi zaman ve çaba harcatacak bir işlemler silsilesi. Migrasyon bir noktaya kadar çözüm olabilir ama yinede zaman sınırı beni çıkmaza sokuyor çünkü şirketimdeki ML350 ve üzerindeki SBS 2003,SQL Server vs. 7/24 çalışmak zorundalar ve çok kritik bilgiler tutuyorlar. Ama bir çözüm yolu buldum, üstelik bunu denedim de, sonuç; her şeyi olduğu gibi devralabilecek yeni bir sunucu sadece 45 dakika içinde soğumadan servise hazır. Nasıl mı? Okumaya devam edin.

Sunucuyu kapatabileceğim yegâne gün olan Pazar’ımı feda ettim ve şirkete gittim. ATUR’u kullanarak bir kurtarma CD’si (Recorvery CD) hazırladım ve ML350’deki sistemin imajını Philips marka 500GB’lik taşınabilir sabit diskime aldım. Her şey yolunda gitti ve imaj 35 dakika içinde hazırdı. Sonra ATUR’dan hazırladığım kurtarma CD’sini kullanarak ML110’u boot ettim. ATUR’un ekranı geldi ve seçeneği seçmek için mouse imlecini hareket ettirmemle birlikte sistem dondu! Bunun için bir Murphy kuralı vardır eminim. Her neyse, birkaç denemeden sonra anladım ki bu iş böyle olmayacak, forumları karıştırmaya başladım ama bir sonuç elde edemedim. Fakat aynı ATUR, Windows üzerinde gayet güzel çalışıyordu. “Eğer otomobili garajdan çıkaramıyorsam bende garajla birlikte götürürüm”. Win PE kavramına aşina olanlarımız elbette vardır ama aşina olmayanlar için açıklamak gerekirse Win PE, “Windows Preinstallation Environment”ın kısaltılmışı yani önceden kurulmuş Windows ortamı, bildiğimiz Windows’un CD’den boot edip çalışan hali. Bir WinPE CD’si üzerinde kurulu bir Windows ve bazı yazılımlar bulunur (ki bu yazılımları genelde siz belirliyorsunuz). WinPE CD’si ile sistemi açtığınızda karşınıza, kurulu ve üzerinde sizin belirlediğiniz yazılımlar olan bir Windows çalışmaya hazır sizi bekliyor olur. Ama WinPE CD’si hazırlamak burada anlatamayacağım uzun işlem adımları gerektirdiği için ben daha kolayını fakat benim için aynı işi yapan Bart PE (Bart’s Preinstalled Environment, bu da WinPE’nin Bart karşılığı yazarı ise Bart Lagerweij, kendisine buradan teşekkürlerimi sunuyorum ) CD’sini nasıl hazırladığımı anlatacağım. Öncelikle BartPE yazılımını https://www.nu2.nu/download.php?sFile=pebuilder3110a.exe adresinden indiriyoruz fakat kuruluma hemen başlamıyoruz çünkü ATUR’un kurulumunda BartPE için gerekli bir ön hazırlık aşaması var bu sebeple önce ATUR’u kuruyoruz. 

 

image001

Gördüğünüz gibi “Bart PE” seçeneği burada bizi bekliyor, demek ki Acronis’in programcıları da kurtarma CD’sinin çalışmaması vs. gibi önceden tahmini zor durumlar için bir Bart PE eklentisi hazırlamışlar. Neden Bart PE desteği, çünkü Bart PE ücretsiz.  Kurulum gayet basit, ATUR’u tüm seçenekleri ile kuruyoruz.

 

image002

ATUR’un ardından “Acronis Universal Restore”u (Acronis Universal Restore for Acronis True Image Echo Enterprise Server) kuruyoruz.

 

Artık Bart PE’yi kurabiliriz.

image003

Bart PE’nin kurulumunu başlatmak için “pebuilder3110a.exe” dosyasını çalıştırıyoruz ve NEXT butonuna basıyoruz.

 

image004

Bart PE’nin kurulacağı dizini seçiyoruz

 

image005

Bart PE’nin kısayolu için isim veriyoruz

 

image006

Masaüstü’nde kısa yol oluşturulması için seçim yapıyoruz

 

image007

Kurulum için hazır bekliyor, INSTALL butonuna basarak kurulumu başlatıyoruz

 

image008

Kurulum başlamış durumda

image009

Kurulum tamamlandı,  Bart PE’yi çalıştırmayı seçiyoruz

 

image010

“Kaynak:” satırında Windows kurulum dosyalarının (Windows kurulum CD’sindeki dosyaların bulunduğu sürücü/dizini belirtiyoruz, Windows Kurulum CD’sindeki dosyaları bir dizine kopyalamış iseniz bu dizini gösterebilirisiniz. Ben doğrudan Windows kurulum CD’sini kullandığım ve bu CD’yi kendi bilgisayarımda “H:” sürücüsüne yerleştirdiğim için “H:\”yi seçtim) bulunduğu sürücü veya dizini seçiyoruz çünkü Bart PE’de bir WinPE türevi olduğu için Windows’un kurulum dosyalarına ihtiyaç duyuyor. “Oluşturma Ortamı” bölümünde Bart PE CD’sinin yazılacağı alanı seçiyoruz ki, görüldüğü üzere isterseniz doğrudan CD’ye kayıt yapabilir veya benim burada yaptığım gibi bir .ISO imajı oluşturarak bunu istediğiniz zaman CD’ye yazmak üzere hazır bekletebilirsiniz. “Oluşturma Konumu:” ise .ISO imajının yazılacağı sürücü/dizini seçmemizi sağlıyor, ayrıca buraya .ISO imajımızın adını da belirtebiliriz. Ben dosya adını varsayılan yani “pebuilder.iso” olarak bıraktım.

 

 

image011

Bart PE CD’sinde yani CD’den çalışacak Windows üzerinde yer almasını istediğimiz programları bu ekrandan seçiyoruz.

image012

Ben standart olarak gelen programların dışında doğal olarak “Acronis True Image” ı seçip “Ekle/Kaldır” butonu ile etkinleştirdim

 

image013

Etkinleştirme işleminden sonra hemen CD’mizi oluşturursak eğer Acronis’in “Universal Restore” özelliği olmayan versiyonunu içeren bir CD’miz olacak ki bu bizim istediğimiz şey değil bu yüzden gerekli son düzenleme için Regedit aracılığı ile “HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Acronis\UniversalRestore” alanındaki “enterprise” anahtarının değerini aynen kopyalıyoruz.

image014

“Düzenle” butonuna basarak “acronis.inf” dosyasını açıyoruz ve kopyaladığımız satırı yapıştırıyoruz (“Acronis\Universal Restore…..” yazan satır). Dosyayı kapatıyoruz ardından “Kapat” butonuna basarak eklentiler ekranından çıkıyoruz.

 

 

image015

Dönmüş olduğumuz ana ekranda “Oluştur” butonuna basarak .ISO imajının oluşturulması işlemini başlatıyoruz.

image016

Gerekli dosyalar Windows Kurulum CD’sinden kopyalanıyor.

 

image017

.ISO imajının oluşturulması işlemi tamamlandı. Sonraki aşama bu imajı Nero/Alcohol vs. gibi yazılımlar ile CD üzerine yazmak.

 

image018

Yazma işlemi için ben Alcohol 120%’yi seçtim.

image019

Herhangi bir özel ayara ihtiyacımız yok, yazma işlemini “Start” butonuna basarak hemen başlatabiliriz. Bu işlemin sonunda elimizde Bart PE içeren bir başlangıç (boot) CD’si oluşmuş olacaktır.

Makalemin ilk bölümünde Bart PE boot CD’si oluşturduk bir sonraki makalede kaldığımız noktadan devam edeceğiz.

Süleyman GÜNEL