Bu makalemizde Azure Virtual Desktop servisinde host pool yapılandırmasını yaptıktan sonra host pool içerisine session host ekleme ve kullanıcı yetkilendirme adımlarını işliyor olacağız.
Azure VDI ekranına gelip, host pool içerisine girdikten sonra Add diyerek, session host’larımızı buraya ekleme adımlarını gerçekleştireceğiz.
Resim 01
Resim 02
İlk adımda host pool ayarları yer aldığı için burada bir değişiklik yapamıyoruz.
Resim 03
Virtual Machine adımında Azure VDI tarafında oluşturulacak olan sanal makine veya makineler için gerekli ayarları buradan gerçekleştiriyoruz. İhtiyacınıza uygun vm serisini seçebilir ve erişilebilirlik ayarlarını bu adımda gerçekleştirebilirsiniz. Erişilebilirlik ayarları VM’in il dağıtımı sırasında yapılması gerekir. Sonrasında bu ayarları değiştiremiyorsunuz.
Resim 04
Oluşturulacak olan sanal makinenin AD DS içerisine otomatik bir şekilde join edilebilmesi için Domain Admin yetkisine sahip, hesabın UserPrincipalName değerini ve parola bilgisini girmeniz gerekiyor.
Resim 05
Ardından Azure VDI servisine ait VM’lerin AD DS içerisinde hangi OU içerisinde yer alacağını OU Path değerine yazarak belirtebilirsiniz. Bu ayarı kullanmanızı tavsiye ederim. AD DS üzerinde group policy yazarken size kolaylık sağlayacaktır.
Resim 06
Oluşturacağımız sanal makinenin diagnostic loglarını isterseniz ayarı aktif ederek alabilirsiniz.
Resim 07
Resim 08
Create diyerek, host pool’umuzun içerisine session host’umuzun oluşturma işlemini başlatıyoruz.
Resim 09
Resim 10
Azure VDI host pool içerisine girdikten sonra host pool’umuz içerisinde yer alan toplam vm sayısnı, erişlemeyen vm’leri toplam oturumu, aktif oturumları ve disconnect yapılmış oturumlara ait özet bir pano görüyor olacaksınız.
Resim 11
Azure VDI paneline geri gelerek WorkSpace bölümüne gelip, yeni bir çalışma alanı oluşturuyor ve bu workspace’I mevcut host pool içerisinde bulunan Application Groups’a baglama işlemini gerçekleştiriyoruz.
Resim 12
Resim 13
Resim 14
Resim 15
Artık Azure VDI kurulumumuz tamamlandı. Şimdi Azure VDI servisinde hangi kullanıcıların oturum açacağına izin verme işlemini yapmamız gerekiyor. Bu adımı gerçekleştirmek için Azure VDI host pool içerisinde bulunan Application Groups bölümüne geliyoruz.
Resim 16
Mevcut olan Application Groups içerisine giriyoruz.
Resim 17
Assignment bölümüne gelerek bu host pool içerisinde kimler oturum açabilecek ise kullanıcı veya grup seçimini gerçekleştiriyoruz. Benim daha öncesinden olulturduğum AzureVDI isimli bir security group var. Ben AzureVDI grubunu seçerek işleme devam ediyorum.
Resim 18
Artık Azure VDI tarafında yetkilendirme işlemlerimiz bitti. Son olarak, Remote Desktop Client uygulamasının kurulumunu gerçekleştirmemiz gerekiyor. Tabi isterseniz web browser üzerinden de bağlantı sağlayabilirsiniz.
Resim 19
Windows Desktop Client’I https://docs.microsoft.com/en-us/azure/virtual-desktop/user-documentation/connect-windows-7-10?toc=/azure/virtual-desktop/toc.json&bc=/azure/virtual-desktop/breadcrumb/toc.json adresinden indirebilirsiniz.
Resim 20
Kurulumu basit. Dört adımda kurulumu tamamlayabiliyorsunuz.
Resim 21
Resim 22
Resim 23
Kurulum tamamlandıktan sonra Windows Desktop client uygulamasını çalıştırıyor ve Subscribe butonuna tıklıyoruz.
Resim 24
Resim 25
AD DS üzerinden Azure AD servisine sync ettiğimiz ve AzureVDI grubuna üye olan kullanıcı hesap bilgilerimizi girerek kimlik bilgilerimizi doğruluyoruz.
Resim 26
Yetkilendirme dahilinde erişim yapabileceğimiz SessionDesktop servisimiz uygulama içerisinde gözüküyor. Çift tıklayarak, Azure VDI serivisi içerisindeki session host’umuza bağlantı sağlıyoruz.
Resim 27
Bağlantımız başarılı bir şekilde sağlandı. Artık kendimize ait bir sanal makine içerisinde çalışmalarımızı gerçekleştirebiliriz.
Bu makalemizde Azure Virtual Desktop servisinde host pool yapılandırmasını yaptıktan sonra host pool içerisine session host ekleme ve kullanıcı yetkilendirme adımlarını gerçekleştirdik. Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemiz de görüşmek dileğiyle.