Azure Stack ve Multi-Tenancy Özelliği Sayesinde Servis Sağlayıcılardan Azure Stack Hizmeti Almak

Bundan önceki yazılarımızda temel olarak Azure Stack mimarisinden bahsetmiştik. Hızlıca hatırlatmak gerekir ise Azure Stack, bir Public Cloud hizmeti olan Microsoft Azure’ un kendi veri merkezinizde ve kendi donanımlarınız ile çalıştırabileceğiniz sürümü diyebiliriz. Aslen pek çok alanda Azure ile birebir özellik ve kullanıcı deneyimi sunmak ile beraber temel bazı farklılıkları da vardır.

Bu konuda aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz

Bu yazımda ise özellikle Türkiye de son dönemde üzerinde durulan servis sağlayıcı modeli;

Malum son günlerde KVKK kaynaklı bilgilerin nerede saklandığı, işlendiği gibi konularda pek çok BT yöneticisinin kafası karışmış durumda. Durum böyle olunca da ister istemez alıştıkları teknolojileri kullanmaya devam etmek istedikleri kadar kanun veya regülasyonlara da uymak istiyorlar. Veya global pazarda rekabetten geri kalmamak için özellikle rakiplerin bu tarz teknolojileri kullanırken kendi şirketi içinde uygun bir alternatif araştırıyorlar. Tam bu noktada Azure Stack çok mantıklı bir alternatif. Peki Azure Stack için gerekli olan ilk yatırım maliyetini düşünürsek şirketler bu noktada nasıl bir çıkış yakalayabilir?

Tam bu noktada yerel servis sağlayıcıların yukarıdaki gibi bir model için çalıştığını görüyoruz. Özellikle donanım üreticileri ve bir servis sağlayıcının üzerinden alınacak Azure Stack hizmeti, hem katma değerli hizmetlerini sunacakken hem de verilerin Türkiye merkezli bir veri merkezinde saklanmasına izin verecektir.

Peki bunu nasıl yapacağız? Azure stack aynı genel Azure mantığı ile çalıştığı için bir şirket olarak alıp kendi veri merkezinize kurup kullanabileceğiniz gibi bir servis sağlayıcı Azure Stack alt yapısını aynı Microsoft gibi birden çok müşteri işi eş zamanlı kullanabilir.

Hatta bu iş o kadar kolay ki aşağıdaki iki komut ile süreci başlatabiliyoruz;

Import-Module .\Connect\AzureStack.Connect.psm1

Import-Module .\Identity\AzureStack.Identity.psm1

Not: Bu işlemler için mutlaka bilgisayarınızda PowerShell for Azure Stack yüklü olmalıdır.

Daha sonra ise aşağıdaki makalede gösterildiği gibi süreci ilerletebilirsiniz.

https://docs.microsoft.com/en-us/azure-stack/operator/azure-stack-enable-multitenancy

Umarım ülkemizde de kısa süre içerisinde Azure hizmet kalitesini yerel veri merkezlerden alabileceğimiz Azure Stack çözümlerini görebiliriz.