Kurulumunu ve çalışma mantığını anlatmış olduğum Acronis Echo Server For Windows yazılımının sıradaki makalesinde Full Backup alma ve alınan Full Backup image dosyamızı kullanarak otomatik incremental backuplama işlemlerini anlatmaya çalışacağım. Öncelikle Acronis ile birlikte full backup işlemini gerçekleştiriyor olacağım. Ardından almış olduğum Full Backup sayesinde incremental backup türü ile otomatik backuplama yaparak, gerçekleştirilen backuplama sonuçlarını e-mail ile rapor göndermesini anlatmaya çalışacağım. Ardından makalenin 2. bölümünde almış olduğumuz backuplara recovery işlemini gerçekleştireceğim. yönetim konsolunu açarak full backup işlemine başlıyorum.
Resim–1
Backup seçeneğini seçerek ilerliyorum.
Resim-2
Wizard’a hoş geldiğinizi ve wizard ile yapabileceğiniz şeyleri küçük bir bilgilendirme olarak anlatılıyor. Next diyerek ilerliyorum.
Resim-3
Select Backup Type bölümünde oluşturmak istediğimizin backup’ın bilgisayarınızın full backup’ı mı? Yoksa belirleyeceğimiz diskten, seçeceğimiz dosyaların,klasörlerin, dökümanların backup’ını oluşturup oluşturacağımızı soruyor.Ben serverın full backup işlemini oluşturmak istediğimden My Computer bölümünü seçerek ilerliyorum.
Resim-4
Full backup alacağımdan serverımın her iki diskini c ve d diskini seçiyorum . F diski oluşturacağım backup için storage olarak kullanacağım backup diskidir.
Resim-5
Backup Archive Location bölümünde backup’ı almak istediğimiz depolama aygıtını belirtiyoruz. Almak istediğimiz backup’a isim belirleyerek next diyorum.
Resim-6
Select Backup Mode bölümünde ise bizi üç seçenek karşılıyor.
Create a new full backup archive : Tüm klasörleri ,dosyaları , işletim sistemini yani kısacası serverımızın bir bütün olarak backuplamamızı sağlar.
Create an incremental backup : Oluşturduğumuz full backup’ın Sadece değişen bölümlerinin backuplamasını gerçekleştirebiliriz.
Create a differential backup archive : Full Backup’ın alındığı dosyaların üzerinde herhangi bir değişiklik olması halinde backup farkını almamızı sağlar.
Ben Full Backup alacağımdan New Full backup archive seçerek ilerliyorum.
Resim-7
Bu bölümde almak istediğimiz backup ayarlarını Default options olarak seçtiğimizde varsayılan ayarlarla full backup işlemini gerçekleştirmiş oluruz. Set the options manually seçeneğini seçmemiz halinde ise oluşturmak istediğimiz yedeğin ayarlarını kendimiz seçebilir raporlamalar gibi özel işlemler uygulayabiliriz. İncremental ile otomatik backuplama işlemini gerçekleştirirken Set the options manually seçeneğini kullanarak raporlama işlemini gerçekleştireceğim.
Şimdilik Use default options seçerek ilerliyorum.
Resim-8
Burada almak istediğimiz backup ile ilgili bilgileri ve açıklamaları yazıp next diyebiliriz.
Resim-9
Son bölümde proceed diyerek backup oluşturma işlemini başlatıyoruz.
Resim-10
Full Backup alma işlemini başarılı bir şekilde tamamlandığımıza dair bir uyarı alıyoruz.
Full Backup alma işlemini gerçekleştirdikten sonra artık incremental otomatik backuplama işlemini gerçekleştirmek için tüm şartları sağlamış oluyoruz.
Resim-11
Manage Tasks menüsünden Task seçeneğini seçiyorum.
Resim-12
Scheduled Tasks Bölümünden create seçeneğini seçiyorum.
Resim-13
Create seçildikten sonra Schedule Task Wizard bizi karşılıyor ve Task ile yapabileceğimiz işlemleri anlatıyor. Next diyerek ilerliyorum.
Resim-14
Task Type Selection bölümünde Backup seçeneğini seçerek ilerliyorum.
Resim-15
Select Backup Type ekranında My Computer ‘ı seçerek ilerliyorum.
Resim-16
Serverımızın tüm dosyalarını otomatik olarak incremental Backuplamak istediğimizden fullbackup işlemimizde backup’ını aldığımız diskleri tekrar seçerek aradaki değişen dosyaların backup’ını alacağımızdan fullbackupta seçtiğimiz serverımızın her iki diskini seçmemiz gerekir. c: ve e: disklerini seçerek ilerliyorum.
Resim-17
Daha önceden alınmış full backup’ımız var ise bundan sonra incremental olarak backup alabileceğimizi anlatıyor. OK diyerek geçiyorum.
Resim-18
Bu ekranda önceden oluşturmuş olduğumuz fullbackup’ı göstererek next diyoruz.
Resim-19
Select backup mode ekranında oluşturabileceğimiz backup türlerini görüyoruz. Bizim tercih etmek istediğimiz Create an incremental backup seçeneğini seçerek ilerliyorum.
Resim-20
Archive Protection ekranında oluşturmak istediğimiz otomatik backupları şifreleyebiliriz. Ben boş bırakarak devam ediyorum.
Resim-21
Choose Backup Options ekranında set the options manually seçeneğini seçerek next diyorum.
Set the options manually seçeneği kullanarak otomatik backuplama işleminin, e-mail aracılığı ile raporlanmasını sağlayacağım.
Resim-22
E-mail bölümünde Acronis ile alınan otomatik backuplamanın sonuçlarına e-mail yolu ile gelen raporlar ile kontrol edebilirsiniz.Yapmanız gereken mail hesabınızın smtp adresini kullanıcı adınızı ve parolanızı yazmak olacaktır. Ben test olarak kendi mail adresime gerekli yönlendirmeyi yaparak ilerliyorum.
Resim-23
Archive Comments ekranında gerçekleştireceğimiz olan otomatik backuplar için isterseniz açıklamalar yazabilirsiniz. Ben boş bırakarak ilerliyorum.
Resim-25
Task Running Scheduling bölümünde otomatik olarak backuplama yaparak hangi gün hangi aralıklarda gibi zaman seçeneği belirtebiliriz. Ben Daily (günlük) seçerek ilerliyorum.
Resim-26
Daily Execution of Task bölümünden oluşturacağımız otomatik backuplamanın saatini ve seçtiğimiz saati hergün mü ? Haftalık mı ?, Yoksa belirleyeceğimiz günlük aralıklarla backup alınsın gibi seçenekler mevcut . Ben Everday ve saat ayarını 23:00 olarak ayarlayarak ilerliyorum. Hergün gece saat 23:00’da backup oluşturmasını tercih ediyorum.
Resim-27
User Information bölümünde ise login bilgilerimi yazarak ilerliyorum.
Resim-28
Finish diyerek otomatik backuplama ile ilgili işlemleri tamamlamış bulunuyoruz.
Resim-29
Otomatik Backuplama işlemini başarılı bir şekilde tamamlandığımıza dair uyarı alıyoruz.
Resim-30
Evet otomatik backuplama için ayarlarını yaptığımız Acronis saat 23:00 ‘da backup işlemine başlıyor.
Backup işleminin başladığını Resim-30 da görünen simgeden anlayabiliyoruz.
Resim-31
En son olarak otomatik backuplama tamamlandıktan sonra raporlamanında e-mail adresimize geldiğini ve herhangi bir sorun olmadığını görüyoruz. Makalemizin ikinci bölümünde otomatik alınan incremental backuplarımızın recovery işlemlerini anlatmaya çalışacağım.
Hüseyin BAĞDADİOĞLU