30 Ekim 2016 Kış Saati Uygulaması UTC+3 Istanbul Time Zone Hakkında Bilmeniz Gerekenler Ver8

Merhaba, bildiğiniz gibi bu yıl kış saati uygulamasına geçmiyoruz, yani saatlerimizi bir saat geri almıyoruz ve bu nedenle mevcut işletim sistemlerimizde bir takım değişiklikler yapmamız gerekiyor. Özetle ’30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren sistem saatlerinin bir saat geri alınması’ uygulaması artık kalktı. Ancak sorun, mevcut sistemlerimiz hala bu uygulamanın geçerli olduğunu düşünüyor ve bu tarih gelince otomatik olarak saati bir saat geri alacaktır. Bizim amacımız ise bunun önüne geçme, yani saatlerimiz değişmesin. Bunun için en kolay çözüm tabi ki işletim sistemlerine uygulanacak bir yama ile bunu düzeltmek. Hali hazırda Microsoft Windows 10 ve Windows Server 2016 için bu yama yayınlandı.

Windows XP ve 2003 gibi desteği biten işletim sistemleri dışındaki işletim sistemleri için ise yama 18 Ekimde yayınlanacak. Bu durumda yamayı yükleyen herkes için 31 ekim kabus olmaktan çıkacak. Ancak burada iki temel sorun var.

Versiyon 2 düzenlemesi;

Evet 18 Ekim oldu ve yama yayınlandı

https://support.microsoft.com/en-us/kb/3192321

Versiyon 3 düzenlemesi;

Yukarıdaki link üzerinden yamayı indirme ve yükleme sorunu yaşayanlar için daha net bir bilgi paylaşmak istiyorum, ilgili linkte bulunan indirme linkler yanlarındaki işletim sistemleri için geçerli olup örneğin 2012 veya 2012 R2 gibi işletim sistemleri için hatta tüm desteklenen işletim sistemleri için aşağıdaki link üzerinden direkt indirme yapabilirsiniz

https://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=KB3192321

1 – Yamaları topluca nasıl yükleriz?

2 – Destek süresi geçmiş XP ve 2003 sistemlerde ne yapacağız?

Bu yazımdaki amacım gerek ÇözümPark mail grupları gerekse bağımsız uzmanlar tarafından üretilen pek çok çözümü toparlamak ve sizlere tek bir kaynak üzerinden sunmak. Öncelikle yamaların toplu yüklenmesi için gerekli adımları paylaşacağım.

Hali hazırda Windows 10 ve Server 2016 için yayınlanan bu yamanın

https://support.microsoft.com/en-us/kb/3194798

Toplu olarak dağıtılması için Sertaç’ ın hazırladığı makale bence çok güzel;

https://blogs.technet.microsoft.com/sertactopal/windows-10-yaz-saati-guncellemesinin-sccm-wsus-uzerinden-dagitimi

Versiyon 4 düzenlemesi

Windows Vista, Windows 7, Windows8, Windows 8.1, Windows 2008, Windows 2008 R2, Windows 2012 ve Windows 2012 R2 merkezi dağıtımı için aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz

https://blogs.technet.microsoft.com/sertactopal/time-zone-guncellemesinin-wsus-sccm-uzerinden-dagitilmasi

 

Versiyon 5 düzenlemesi

Eğer WSUS sunucunuzda ilgili yamayı bulamıyorsanız ( güncelleme yapmanıza rağmen ) bu yamayı öncelikle update katalog sitesinden indirin

https://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=KB3192321

Daha sonra import edin

1

Aslında Windows XP ve 2003 sistemlerin dışındaki tüm işletim sistemleri için makaledeki yöntem ile 18 Ekim tarihinden itibaren yayınlanacak olan yamayı dağıtabilirsiniz.

Şu anda yama yayınlanmadığı için ben bu bölümü güncel tutmuyorum.

Peki yama olmadan neler yapabiliriz? Aslında hali hazırda bir kaç komut seti ile XP ve 2003 sistemler dahil tüm işletim sistemlerimizi UTC +2 den UTC +3 e çekebiliriz.

Bunun için aşağıdaki BAT dosyasını indiriyoruz öncelikle

https://www.cozumpark.com/files/folders/yuklemeler/entry499997.aspx

Bunu aslında elle sistemlerinizde çalıştırmanız yeterli. Ancak toplu dağıtım için;

İlgili bat dosyasını merkezi bir dosya sunucusuna kopyalayın. Daha sonra bu dosya sunucu üzerinde bir paylaşım açarak domain user ve makinelerin okuması için izin verin, aslında everyone izni de verebilirsiniz.

Daha sonra yama yüklemek istediğiniz makineleri bir OU altına toplayıp bu OU ya bir GPO bağlayın. GPO ayarları aşağıdaki gibidir;

Computer Configuration, Policies, Windows Settings, Scripts bölümünde startup script’ i seçin ve bu paylaşım üzerindeki bat dosyasını gösterin

untitled-2

Bundan sonra tek yapmanız gereken makineleri bir kere kapatıp açmak, sonucu kontrol etmek için ise time zone kontrol etmeniz yeterli. Örneğin bir XP sistem için UTC +3 olduğunu görüyoruz.

snag-0206

Eğer dağıtımı GPO ile değil de SCCM ile yapmak isterseniz bu durumda işlem adımları aşağıdaki gibidir;

https://www.hakanuzuner.com/index.php/utc3-istanbul-time-zone-sccm-ile-dagitim-senaryosu.html

Şu anda güncel sorunlar için çözüm üretmiş bulunuyoruz, ancak sürekli olarak sizlerden gelen istekleri ile bu yazıyı güncelliyor olacağım.

Versiyon 5 güncellemesi;

Ek1:

XP ve 2003 sistemler için ÇözümPark üzerinde alternatif bir bat dosyası eklendi, tek dosyada tüm alternatifler var, link yukarıdaki gibi ama ek olarak burada da paylaşıyorum

https://www.cozumpark.com/files/folders/yuklemeler/entry499997.aspx

Ek2

Bu güncellemeler sonucunda sunucuları yeniden başlatmanıza gerek yok, ancak IIS sunucuları için IIS servisini uygun bir vakitte resetlemek gerekli. .NET uygulamaları time zone bilgisini cache lediği için restart edilmesi öneriliyor.

Reporting servis için yine servis restart öneriliyor.

SharePoint gibi sunucuların ise restart edilmesi tavsiye ediliyor.

Ek3

Malum mevcut IT alt yapısında sadece Microsoft sistemler yoktur, bu nedenle özellikle Firewall, Anti Spam Gateway, yedekleme cihazları, storage cihazları gibi cihazlar içinde mutlaka time zone değişikliği yapmayı unutmayın.

Ek4

Windows 10 ve Server 2016 için ne yazık ki standalone geçiş paketi olmayacak, yani CU indirmeniz gerekli, bu da eğer uzun süredir yükleme yapmadıysanız 800MB gibi bir yüksek boyutlu bir yükleme yapmanız gereklidir. Ve tabiki CU geçeceğiniz için makineleri de yeniden başlatmanız gerekmektedir. Windows Update catalog web sitesinden de indirdiğiniz dosyalar benzer boyutlarda olacaktır.

Versiyon 6 Güncellemesi

Office kullanan müşteriler için Microsoft tarafından yapılan açıklama aşağıdaki gibidir;

Bu değişimden etkilenmemek için Office 365 ve Exchange’i kurum içerisinde yerleşik kullanan müşterilerimizin dikkatine de bazı bilgiler paylaşmak isteriz:
Güncelleştirme yüklenmeden önce, 30 Ekim 2016 tarihi sonrası için oluşturulan takvim öğelerinde sorun yaşamamanız adına Office 365 kullanıcıları ve Exchange’i yerleşik kullanan kurumalar için önerimiz mutlaka güncelleştirmeleri yüklemek olacaktır. Yükleme sonrasında 30 Ekim tarihi sonrasındaki takvim öğelerini kontrol edip güncellenmiş zamanın katılımcılara yeniden gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Exchange’i kurum içerisinde yerleşik kullanan kullanıcılarımız, sunucuların üzerinde çalıştığı Windows sunucuları güncelleyip, OWA servisleri için IIS resetlemeleri veya Windows sunucuları restart etmeleri gerekmektedir.
Office 365 kullanıcılarımız için sunucularımızı güncelleştirme sürecimiz devam etmektedir. 30 Ekim tarihine kadar Türkiye bölgesine hizmet veren sunucular öncelikli olacak şekilde güncelleştirmelerimizi yapıyoruz

Ek olarak ortamınızdaki file server, firewall, NAS, storage ve benzeri sistemlerinde saatlerini kontrol etmenizde fayda var. Ek olarak sanallaştırma katmanı içinde bu konu önemlidir. Özellikle Hyper-V dışındaki sistemlerde NTP ayarları ve ya yoksa elle güncelleme yapılmalıdır.

Versiyon 7 Güncellemesi

Linux sistemler için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz

Red Hat:
Paket kurulur.
# yum install tzdata*2016g*
Güncellemenin başarılı olup olmadığı kontrol edilir.
# zdump -c 2016,2017 -v “Europe/Istanbul”

Centos:
Red Hat bölümünde yukarıda uygulan komutların aynısı uygulanır.
Paket kurulur.
# yum install tzdata*2016g*
Güncellemenin başarılı olup olmadığı kontrol edilir.
# zdump -c 2016,2017 -v “Europe/Istanbul”

Debian:
Debian için tzdata paketini indiriniz. (https://packages.debian.org/sid/all/tzdata/download )
Dosya indirilir.
root@debianbilisimonline:~/Downloads# wget https://ftp.debian.org/debian/pool/main/t/tzdata/tzdata_2016g-1_all.deb
Paket kurulur.
root@debianbilisimonline:~/Downloads# dpkg -i tzdata_2016g-1_all.deb
Aşağıdaki komut çalıştırılarak sonuç kontrol edilir.
root@debianbilisimonline:~/Downloads# zdump -c 2016,2017 -v “Europe/Istanbul”

Ek olarak Windows 10 için büyük bir yama paketi dağıtmak istemiyorsanız aşağıdaki time zone’ a geçiş yapabilirsiniz. Yani vaktiniz yok ancak ileride yamayı dağıtacaksınız, amacınız günü kurtarmak ise bu komut işinizi görür

tzutil /s “Arabic Standard Time”

https://technet.microsoft.com/en-us/library/hh825053.aspx

Versiyon 8 güncellemesi

XP için alternatif bir yöntem – Ahmet Demirkıran

XP için alternatif bir yöntem,

Eğer startup GPO kullanıyorsunuz ancak makineleriniz çok eski ve yavaş ise oturduğunuz yerden tek tek makineler için aşağıdaki gibi güncelleme yapabilirsiniz
Aşağıdaki link üzerinden gerekli dosyaları indiriniz
https://www.cozumpark.com/files/folders/yuklemeler/entry499997.aspx
İndirdiğiniz dosya içerisinde “makaleye uygun format” isimli klasör altında bulunan reg dosyasını bir ortak dizine yerleştirin. Örneğin DC üzerindeki netlogon paylaşımı veya bir file server üzerinde.
Daha sonra yine aynı klasördeki “zaman_30ekim_xp.bat” dosyasını aşağıdaki gibi değiştirin

Orjinal hali
regedit.exe /s TurkeyStandardTimeZone_orj.reg
RunDLL32.exe shell32.dll,Control_RunDLL timedate.cpl,,/Z Turkey Standard Time

Biz ise bunun aşağıdaki gibi güncelliyoruz

regedit.exe /s \\PCAdi\Paylasim\TurkeyStandardTimeZone_orj.reg
RunDLL32.exe shell32.dll,Control_RunDLL timedate.cpl,,/Z Turkey Standard Time

Yani sadece ilk satırı değiştiriyoruz, buradaki \\pcadi vb sizin paylaşımınız olmalı. Örnek netlogon paylaşımı vermiştik.

Daha sonra bu bat dosyasını da aynı dizine veya bir ortak alana kopyalıyoruz.

Son olarak kendi makinenize sysinternal arası olan psexec arasını indirip komut seti ile tek tek makineleri güncelleyebilirsiniz

PsExec.exe -i -s \\bilgisayaradı “\\paylasim\zaman_30ekim_xp.bat”

Komut satırını Domain Admin yetkisine sahip kullanıcım ile çalıştırın ( veya makinelerde yerel admin kullanıcısı)

Eğer bir çok bilgisayar için çalıştırmak istiyorsanız bilgisayar adı yerine içinde bilgisayarların adı olan @servers.txt gibi bir not defteri kullanabilirsiniz.

Oracle sistemler için – Vasvi UYSAL

https://www.oracle.com/technetwork/java/javase/tzupdater-readme-136440.html#issues

Kaynaklar

Komutları Abdulkadir Sivri hazırlamıştır.

SCCM Makalesi ise Ozan Babacan tarafından yazılmıştır.

Alternatif XP ve 2003 bat dosyası İlker Erdoğan tarafından hazırlanmıştır.

Linux komutları Oktay Yılmaz tarafından sağlanmıştır.

tzuilt komutu Fatih Karaalioğlu