Vmware 6.5 uzerine Ipcop 1.4.20 Firewall Kurulumu – 1

Vmware 6.5  uzerine  Ipcop 1.4.20 Firewall Kurulumu – 1

Merhaba arkadaşlar bu makalede sizlere İpcop firewall yazılımının 1.4.20 versionunun  vmware 6.5 üzerinde  kurulumu   hakkında bilgi vereceğim.

Bilindiği üzere  IPCop bir Linux dağıtımıdır. Fakat Firewall olarak tasarlanmış bir dağıtım. Hatta sadece firewall demek bile yetersiz olacak ki; Firewall, IDS, VPN, Antivirüs, Antispam gibi pek çok özelliğide üzerinde barındırmakta. Güvenlik yazılımları arasında kısa bir sürede yerini alan ve ücretsiz olduğu için çok fazla ilgi gören bir yazılım free olarak dağıtılması nedeniyle kendisiyle birlikte getireceği risk’leri de yazılımı mevcut sisteme dahil eden güvenlik veya sistem uzmanı kişiler üstlenecektir. Açık kaynak kodlu bu yazılımın geliştirilmesine hali hazırda devam edilmektedir. Güncellemeleriyle birlikte birçok kaynakta yeni güvenlik açıkları için çözümler üretilmektedir.

Kurulum öncesinde aşağıda belirttiğim kaynaktan ipcop yazılımını indirmeyle işleme başlıyoruz

– Ipcop İndir
– İndirmiş olduğunuz (.iso) formatındaki dosyayı kullandığınız CD kayıt programı ile bootable olacak şekilde hazırlayın.

— Network yapınıza göre kurulum yapacağınız PC/Server’ın ethernet kartı olduğuna emin olun. (en az iki ethernet kartı gerekli)

Vmware 6.5 sürümü üzerinde kurulum öncesi yapılması gerekli işlemlere başlıyalım.

1-)Karşımızdaki vmware penceresinden New Virtual Machine butonunu tıklıyoruz.

2- )Ip cop için özel ayarlar gerektiğinden dolayı. Custom(Gelişmiş) seçeneğini seçili hale getirip ilerliyoruz.

3-)Bu pencerede Workstation 6.5 seçip next diyoruz.

4-)Bu aşamada  ipcop yazılımını cd-rom,dvd-rw v.b ortamlardan kurmak istiyorsanız   Installer Disc seçeneğini seçip aktif sürücünüzü ayarlıyorsunuz. Eğer image dosyasından kurmak istiyorsanız Installer disc image file (iso) seçeneğini seçmeniz gerekiyor.Kurulum için bu işlemi daha sonra ayarlamak istiyorsanız 3. Seçeneğimizi seçiyorsunuz .(Biz burada  Installer disc seçeneğinizi seçiyoruz ve next diyoruz.)

5-)Linux ‘ü seçili hale getiriyoruz ve version kısmından Other Linux 2.4.x Kernel’ı seçiyoruz.

6-)Burda Virtual Machine’ne isim veriyoruz ve nereye kaydedeceğimizi belirliyoruz.

7-)İşlemci olarak tek işlemcim olduğu için one’ı seçiyorum.

8-)Ram’i 512 mb olarak ayarlamak faydamıza olacaktır. İsteğe bağlı arttırılabilinir.

Next’i tıklıyoruz. Bir sonraki pencerede karşımıza Virtual Disk Type gelicek IDE seçiyoruz  next diyoruz. Ve disk boyutu ile ilgili pencere ile karşılaşıyoruz isteğe göre belirlenebilinir.(Test için 2 Gb yeterli)

10-Yukarıda belirlediğimiz sanal disk dosyalarını nereye kaydetmek istiyorsunuz diye soruyor e altında vmipcop olarak kayıt ediyorum.

Ve. Bir sonraki pencerede vmware üzerindeki gerekli ayarların bittiği görüntülenecek. Kurulum için gerekli ayarlar yapıldı. Bir sonraki adımda network adapter’leri düzenleyeceğiz.

11-)Bu arayüzde Edit virtual machine settings’i seçiyoruz.

12-)Hardware sekmesi seçiliyken device kısmında Network Adapter’in görüntülenmediğini fark edeceksiniz. Alt Kısımdan Add ‘yi seçiyoruz ve karşımıza gelen pencereden Network Adapter’ü seçili hale  getirip next diyoruz.


İlk Network Adapter’ümüzü Green(Yeşil) olan  arayüzü seçiyoruz; (öncelikle Red(kırmızı )arayüzü değil  !!! Custom:Specific virtual  network kısmından VMnet1(Host –Only) olarak seçiyoruz.

II. Network Adapter’ümüzü de aynı şekilde ekliyoruz.

Ve bu pencerede ise Kırmızı (Red) olarak seçimini yapacağım Default Bridged seçeneğini seçiyorum. Benim bilgisayarımda bu arayüz kablosuz ağ bağdaştırıcıma ait.

Finish’i tıklıyoruz. Ve Ipcop Kurulumunu yapacağımız Vmware ortamını oluşturmuş olduk. Bir sonraki makalemde Ipcop’un vmware üzerindeki kurulu süreci hakkında sizlere bilgi vereceğim.