Exchange 2003 Üzerinde Routing Group Connector – Bölüm 2

Exchange 2003 Üzerinde Routing Group Connector – Bölüm 2

Makalemin ilk bölümünde Exchange Server üzerinde Connector un amacı ve tanımlaması için Exchange sunucu üzerinde yapılması gereken hazırlıklardan bahsetmiştim. Bu makalemde de Routing Group Connector tanımlamasını anlatacağım.

İlk bölümde Exchange üzerinde gerekli olan çalışmaları yapmış ve Connector tanımlamaya hazır hale gelmiştik.

Bu işlemlerin ardından yeni bir Routing Group Connector tanımı yapabiliriz. Bunun için ESM üzerinde İstanbul Routing Grubunda, Connector üzerine sağ tıklayarak “New – Routing Group Connector “ kısmına tıklıyoruz.

clip_image001

clip_image002

Öncelikle Bu Routing Group için bir isim veriyoruz. Benim İstanbul ve Rize ofislerimi bağlayacağı için ismini “İstanbul to Rize” olarak veriyorum. Hemen altında bu Routing grubun İstanbul ofisini hangi Routing Group ile bağlayacağını belirtiyoruz. Ayrıca olası çakışmalar içinde bir Cost değeri belirliyoruz. Yine aynı Site and Services te olduğu gibi. Düşük Cost değeri yüksek önceliklidir.

Bunun altında ise İstanbul ofisinde bulunan sunucu veya sunucu lardan hangilerinin bu Routing Connector ’ü kullanarak mail gönderebileceğini seçiyoruz. Eklemediğimiz server lar bu connector üzerinden mail gönderememektedir. Bu listeye eklenen server lar “Local BridgeHead Server” olarak görev yapmaktadır. Bu durumda İstanbul ofisindeki birden çok olan ve İstanbul yönlendirme grubunun üyesi olan server lar kendi aralarında mail iletişimi kurar iken, iki yönlendirme grubu arasında sadece BridgeHead server lar iletişim kurabilir. Yani Site and Services yapısındaki gibi. Burada ayrıca isterseniz sadece Exchange Server seçimi değil, bir Exchange Server üzerinde tanımlı olan birden çok SMTP Virtual Server da seçebilirsiniz.

clip_image003

Bu sekmede son olarak public folderların paylaşımı ile ilgili bir karar verebiliyoruz. Eğer Rize ofisindeki çalışanların İstanbul ofisindeki Exchange Server ların üzerinde bulunan Public Folder lara erişimini engellemek istiyorsanız “Do not allow public Folder referrals” kutucuğunu işaretlemelisiniz.

clip_image004

Bir sonraki sekme ise “Remote BridgeHead” ayarlarını içerir.

clip_image005

Bu bölümde, Rize ofisi içerinde bulunan Exchange serverlardan hangisi ile iletişim kuracağımızı seçiyoruz. Bu bölümde mutlaka bir server ( en az bir adet ) tanımlaması yapılmak zorundadır. Çünkü bu bölüm e tanımlanan server İstanbul ofisinden gelen bilgileri karşılayacak ve ilgili cevapları verecek “BridgeHead” server olacaktır.

Yine bu sekmede bulunan “Override connection credentials for Exchange 5.x” bölümü; eğer iletişim kurmak istediğimiz Exchange server farklı bir Exchange server 5.x site yapısı içerisinde bulunan bir server olması halinde gereken kimlik doğrulama bilgilerini tanımlayacağımız alandır. Benim her iki Exchange sunucumda aynı organizasyonda bulunduğu için böyle bir hesap tanımlamasına gerek yoktur.

clip_image006

Bir sonraki sekme ise, bu Connector üzerinden kimlerin mail göndereceği konusunda izinlerin ayarlandığı bölümdür. Bu bölümde standart olarak herkesten mesaj kabul edilir. Siz mail göndermesini istemediğiniz kullanıcı veya grupları “Reject message from” bölümüne ekleyerek yasaklayabilirsiniz. Veya varsayılan olarak bütün istekleri reddedip sadece kabul edeceğiniz kullanıcı veya grupları “Accept message from” bölümüne ekleyebilirsiniz. Ancak buraya tek tek kullanıcı eklemek yerine grup eklemenizi tavsiye ederim. Tek tek kullanıcı tanımlamak dolaşım performansını kötü yönde etkileyecektir.

clip_image007

“Content Restrictions” sekmesinde ise bu Connector üzerinden geçecek olan maillerin içeriği hakkında belirli sınırlamalar yapabiliyoruz. Örneğin hangi önceliğe sahip olan maillerin transfer edileceğini belirleyebiliyoruz. Bunun yanında sistem mesajları veya kullanıcı mesajlarından hangilerinin bu Connector yardımı ile iletileceğini de belirleyebiliyoruz. “Non-system messages” ; kullanıcı ve gruplardan gelen mesajları içerirken , “System messages” ise ; “directory replication messages, public folder replication messages, Exchange Monitoring Tool messages, delivery reports, and non-delivery reports” içerikli mesajları belirlemektedir . Son olarak ta gönderilecek mesajın boyutunu ayarlayabiliyoruz . Bu ayarların iyi yapılması gerçekten önemlidir .

Özellikle mesajların boyutlarının sınırlandırılması sizin şirketinizin iki ofisini birbirine bağlayan bu Wan link i korumak için yararlı olacaktır . Şirket çalışanlar paylaşım için file server yerine kolay kullanımından dolayı Outlook u tercih ederler . Yaşadığım pek çok tecrübe gösteriyor ki , mail gönderim kotası olmayan Exchange server üzerinden 635mb lık film paylaşmak isteyenler bile olmuştur . Boyutlar bu kadar büyük olmasa bile 10mb veya üzeri bir mail sizin tanımladığınız connector üzerinde taşınması halinde şirketin iki ofisi arasındaki trafik bir hayli yavaşlayacaktır . Çünkü aynı Wan link üzerinden ; AD replication bilgileri , file transfer , SQL sorguları , DNS, WINS , DHCP , LDAP , Vo-Ip , video konferans vb veriler taşınıyor olabilir , ancak 10mb lık bir mail bu trafiği ciddi şekilde etkileyecektir ( tabiî ki sahip olduğunuz hattın hızı ile çok ilgili bir konudur ) . Bu nedenle her ne kadar Exchange Server ların üzerinde Delivery filters üzerinde tanımlama yapmış iseniz de buraya bir sınır koymayı unutmayın .

clip_image008

“Delivery Options” menüsünde ise bu connector için mesajların ileti zamanları ve mesajların kuyruğa alınıp alınmayacağı belirlenmektedir. İsterseniz belirli boyutlardaki mesajları hattın yoğunluğunu düşürmek için geç saatlerde teslim edilmesini sağlayabilirsiniz . Mesela ben dolaşım için mesajların saatte bir iletilmesini seçtim . Bu sayede mailler her saat başı ofisler arasında teslim edilecektir . Eğer siz daha hızlı gerçekleşmesini istiyorsanız “Always Run” seçeneği ile maillerin anında iletilmesini sağlayabilirsiniz . Ancak bu hattınıza ciddi bir yük bindirecektir . Yine hattınızın hızı ile orantılı olan bu ayarı isterseniz daha özel bir şekilde “Customize” butonuna tıklayarak yapabilirsiniz

clip_image009

Yine olası büyük boyutlu maillerin gün içerisindeki yoğun iş trafiğini engellememesi için belirli bir boyuttan büyük olan maillerin iletim zamanını da ayarlayabiliyoruz . Ben bu sekmede 2000KB ve üzeri boyuta sahip her mailin 4 saatte bir iletilmesini seçtim veya siz bunun geçe 01:00 veya trafiğin daha az yoğun olduğu bir saati seçebilirsiniz .

Bu son bölümle beraber bir Routing Group Connector tanımlaması yapmış bulunuyoruz . Artık şirket içerisindeki Exchange Server lar arasında bulunan veri trafiğini çok daha iyi yönetebiliriz.