Sharepoint sisteme kurulmadan önce iyi bir planlama yapılması gerekmektedir. Öncelikle sistem kaynaklarınızı belirlemek için Sharepoint Capacity Planning Toolu kullanabilirsiniz. İlk kurulumda sistem kaynaklarınızı en minimum seviyede tutabilirsiniz.
http://www.microsoft.com/DOWNLOADS/details.aspx?FamilyID=dbee0227-d4f7-48f8-85f0-e71493b2fd87&displaylang=en
Sharepoint Serverımızı indiriyoruz
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=2E6E5A9C-EBF6-4F7F-8467-F4DE6BD6B831&displaylang=en
OfficeServer.exe dosyasını çalıştırarak kuruluma başlıyoruz. Ürün anahtarımızı giriyoruz.
Bir sonraki ekranda size yükleme taahhüdü sunacaktır. Sonraki ekranda 2 çeşit yükleme seçeneği sunacaktır.
Temel Seçenek:
Tek bir sunucuda her şey yüklenir.
Tüm kurulumları basit bir şekilde kendi hazırlar.
Gelişmiş seçenek ile ayarları kendimiz belirtiyoruz.
Sunucu Türünü seçiyoruz. Burada 3 seçenek vardır. Tam seçenek ile tüm kurulumları yapıyoruz. Burdan SQL serveri kendimiz yerini belirliyoruz. Web ön ucu ile sadece web erişim sunucusu olarak kurabiliyoruz. Tek başına seçeneği ile kurulumları MSDE üzerinde yapar.
İşlemleri tamamladıktan sonra kuruluma başlıyoruz.
Kurulum bittikten sonra kurulum sihirbazımızı çalıştırıyoruz.
Yapılandırma sihirbazında bize hali hazırda olan bir Sharepoint database ine bağlanma imkânı sağlayabilir. Eğer herhangi bir database imiz yoksa yeni bir sunucu grubu oluşturma seçeneğini seçiyoruz.
Veritabanı sunucumuzu tanımlıyoruz. Veritabanı Adı listede çıkacaktır. Veritabanı erişim için kullanıcı adımızı ve parolamızı tanımlıyoruz.
Eğer sıfırdan bir kurulum yapıyorsak veritabanı sunucumuzu seçiyoruz. Sonrasında config database mizin adını yazıyoruz. Database erişim için kullanıcı adı ve parolamızı belirtiyoruz. Bu kullanıcın database üzerinde dbcreator yetkisi olması gerekmektedir.
Sonraki ekranda Sharepoint kontrol yönetimin bağlantı portunu belirtiyoruz. Default olarak kendisi bir port atayabilir. İsterseniz kendinizde boş bir port tanımlayabilirsiniz. Portal üzerinde kullanıcı doğrulaması için istediğiniz modeli seçiyorsunuz. Ben burada NTLM seçiyorum.
Kurulumumuz bitti. Bundan sonra yapmamız gereken Sharepoint Yönetim Merkezimize giriyoruz.
İlk olarak yapmamız gereken sunucudaki hizmetleri çalıştırmamız gerekiyor. İşlemler>Sunucudaki Hizmetleri bölümüne giriyoruz. Burdaki tüm servislerimizi başlatıyoruz. Bu işlemleri yaparken karşımıza o servisleri çalıştırmak için bir kullanıcı adı soracaktır. Ayrıca Sharepoint Arama Servisinin indexleme zamanlarını da bu ekranlarda belirtiyoruz.
Daha sonra İşlemler>Giden E-posta ayarlarından Sharepointin uyarılar, bilgilendirmeler için kullanılacak mail adresini tanımlıyoruz.
Bir sonraki görevimiz Paylaşılan Hizmetler Yönetimine girerek yeni bir SSP(Shared Service Provider) tanımlıyoruz.
Öncelikle SSP adımızı veriyoruz. Sonrasında SSP nin üzerinde çalışacağı web uygulamamızı seçiyoruz. Eğer yoksa yeni bir web uygulaması oluşturuyoruz.
Yeni bir uygulaması oluşturuyoruz. Burda Web sitemizin bağlantı portunu, Web sitemizin kimlik doğrulaması, erişim linki ve çalıştıracak kullanıcı adını belirtiyoruz.
SSP servisimizi başarılı bir şekilde kurduğumuzu görüyoruz.
Şimdi şirketimizin intranet sitesini oluşturmak için Uygulama Yönetimi>Web uygulaması oluşturma kısmına girerek yeni bir web uygulaması oluşturuyoruz.
Sitemizi oluşturduktan bunun erişimi için Uygulama Yönetimi>Site Koleksiyonu Oluşturma bölümüne girerek Intranet sitemizle ilgili Başlığımızı tanımlıyoruz. Daha sonra hazır bir şablon kullanabiliriz yâda boş bir site tanımlayarak kendimiz içeriğini doldurabiliriz.
En sonunda intranetimiz hazır geldi.
Bu işlemlerden sonra site eylemlerine girerek kullanıcılarımızı tek tek intranetimize tanımlıyoruz. Eğer toplu bir şekilde hepsini almak isterseniz Yönetim Merkezinden SSP sayfasından Kullanıcı profillerine girerek toplu bir şekilde çekebilirsiniz. Karşılaştığınız sorunlar ile ilgili forumun Sharepoint kısmından sorunlarınızı iletebilirsiniz.
Bir sonraki makalede ISO kapsamında dokuman kütüphanesi oluşturma, iş akışlarına sokma ve versiyonlama yönetimi ile ilgili örnekler yapacağız.Emre BALCI







